Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Massmördaren i Las Vegas förstörde bevis

01:32. Detta vet vi om skjutningen i Las Vegas.

Stephen Paddock sköt ihjäl 58 personer från ett hotellfönster i Las Vegas i höstas. Fallet har många frågetecken och en orsak är att i planeringen ingick att han gjorde stora ansträngningar att sopa igen sina spår, enligt nya FBI-dokument.

”Paddock planerade attacken minutiöst och vidtog många metodiska åtgärder för att undvika upptäckt och för att hindra den kommande polisutredningen som var oundviklig”, enligt FBI-dokument som New York Times tagit del av. I husrannsakningsorder framgår att han bland annat ”förstörde eller försökte gömma elektronik”.

Läs mer: Polisens tror att Las Vegas-skytten hade flyktplan

Därtill ska han ha använt anonyma kommunikationsmedel som kontantkortstelefoner, tre stycken, varav en som FBI inte har lyckats låsa upp. Just den telefonen, skriver en FBI-agent, skulle kunna innehålla saker som kan avgöra om han agerade ensam eller i samråd med någon annan.

Stephen Paddock.
Stephen Paddock. Foto: Eric Paddock/AP

Flickvännen Marilou Danley säger fortfarande att hon var helt ovetande och har villigt ställt upp på polisförhör många gånger. Hennes fingeravtryck ska finnas på flera av Paddocks 47 vapen för att, enligt Danley, hon hjälpte honom att ladda dem ibland.

En försvårande detalj för henne är att hon mitt i natten raderade sitt Facebook-konto, men polisen har inte kunnat hitta något som talar för hennes delaktighet eller kännedom om Paddocks planer. FBI har intresserat sig för två Paddock-kopplade mejlkonton där vapenköp diskuteras och man har bett om domstols godkännande att rannsaka dem båda för att förstå om han bara diskuterade med sig själv eller om det fanns någon annan med tillgång till hans konto.

58 personer miste livet på Route 91 Harvest-festivalen i Las Vegas.
58 personer miste livet på Route 91 Harvest-festivalen i Las Vegas. Foto: Marcio Jose Sanchez/AP

Läs mer: Massmördaren levde ett strävsamt liv

Det är fortfarande inte känt vad som fick den pensionerade dollarmiljonären Paddock att skaffa en mycket stor mängd skjutvapen och rikta några av dem från sitt hotellrum mot de cirka 22.000 besökarna på musikfestivalen Route 91 Harvest den 1 oktober förra året. 58 personer dödades och över 500 skadades i det omsorgsfullt överlagda dådet som slutade med att han tog sitt eget liv.

Sönderslagna fönster i rummen där Stephen Paddock barrikaderade sig.
Sönderslagna fönster i rummen där Stephen Paddock barrikaderade sig. Foto: John Locher/AP

Sedan tidigare är det känt att Paddock hade med sig en mängd sofistikerade vapen i sitt rum på hotellet Mandalay Bays 32:a våning, sammanlagt 23 stycken. I de nya dokumenten framgår att ett antal laddade magasin fanns kvar såväl som skyddsväst, avståndsmätare och en hemmagjord gasmask.

Nytt är också att han strax innan dådet fått behandling för ett ”oidentifierat sjukdomstillstånd”. Flickvännen Danley har berättat att han fått valium för sina besvär samt att han gick ner sig både fysiskt och psykiskt den sista tiden – 33 av hans vapen inhandlades det sista året.

Läs mer: Festivalkvällen som slutade i en mardröm 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.