Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 08:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/massportesterna-fortsatter-mot-tjeckiens-donald-trump/

Världen

Massprotesterna fortsätter mot ”Tjeckiens Donald Trump”

Demonstranter i Prag kräver premiärminister Andrej Babis avgång. Foto: Michal Cizek/AFP

Inte sedan ”Sammetsrevolutionen” 1989 har så många tjecker protesterat mot sina ledare.

Men i dag riktas folkets vrede inte mot Sovjettrogna kommunistpampar, utan mot Andrej Babis, den korruptionsmisstänkte miljardären som är Tjeckiens premiärminister.

För tredje veckan i rad kommer Vaclavplatsen i Prag att fyllas till brädden på tisdagskvällen. Förra tisdagen kom över 120.000 demonstranter. Det var dubbelt så många som veckan dessförinnan.

Just denna plats var centrum för den fredliga ”Sammetsrevolutionen”, som 1989 ledde till kommunistregimens kollaps. 30 år efteråt sjungs de gamla sångerna återigen, och citat av revolutionens förgrundsfigur Vaclav Havel bärs fram på plakat.

Men i dag är det en tvättäkta kapitalist som demonstranterna vänder sig mot: premiärminister Andrej Babis, mannen som ofta kallas ”Tjeckiens Donald Trump”.

Babis är Tjeckiens näst rikaste man. Hans koncern Agrofert omfattar mer än 200 företag inom allt från jordbruk till medier. Enligt vad han själv har uppgett förde han över alla tillgångar i en fond, en så kallad ”blind trust”, när han tog plats i regeringen.

Samtidigt har korruptionsryktena vägrat lämna Babis.

Det handlar bland annat om Capi Hnizdo, ”Storknästet”, en hotellanläggning utanför Prag som Agrofert köpte 2007. Utredare har länge hävdat att Babis koncern medvetet dolde ägandet i anläggningen för att kunna kapa åt sig motsvarande 20 miljoner kronor i EU-bidrag som egentligen var öronmärkta för småföretag. Det skedde genom att man konstruerade ett dotterbolag som ägdes av släktingar till Babis.

I april rekommenderade polisen att premiärministern åtalas för bedrägeri i detta fall.

Dagen efter avgick landets justitieminister. Han ersattes av Marie Benesova, en rådgivare till Babis vän president Milos Zeman.

Alla utgick – som det har visat sig korrekt – från att Benesova skulle stoppa åtalet. Och just dessa politiska manövrar var det som utlöste protesterna.

– Babis är som en maffiaboss och landets sämsta politiker. Han påminner oss om kommunismen, säger demonstranten Dagmar Kmochova till The Guardian.

Nästa slag mot premiärministern kom för en dryg vecka sedan, när en preliminär revisionsrapport från EU läckte ut till pressen. Den slog fast att Babis, tvärtemot vad han har påstått, i praktiken inte har gett upp sin kontroll över koncernen Agrofert. Eftersom han samtidigt i egenskap av regeringschef har kunnat påverka fördelningen av EU-medel har han befunnit sig i intressekonflikt.

Babis riskerar i förlängningen upp till tio års fängelse, men förnekar allt han anklagas för.

– Jag anser att revisionen är en attack mot Tjeckien, en attack mot landets intressen, sa han i parlamentet sedan EU-rapporten hade blivit känd.

Protesterna avfärdar han som iscensatta av illasinnade medier och politiska motståndare.

– Journalisterna gillar mig inte eftersom jag kom och bröt upp det korrumperade systemet.

Likheterna mellan Babis och Trump är på många sätt överdrivna. Öknamnet ”Babisconi” – efter den italienske före detta premiärministern och mediemogulen – är mer träffsäkert.

Babis är en annan sorts populist än Ungerns Viktor Orbán eller Polens Jaroslaw Kaczynski. Han talar mindre om nationens ära och mer om att ”driva landet som ett företag”, precis som Berlusconi.

Samtidigt kom han in i politiken med löften om att rensa upp i korruptionsträsket. Att han nu själv allt mer förknippas med korruption är förstås besvärande.

I EU-valet för två veckor sedan var Babis parti Ano störst med drygt 21 procent, och i en färsk opinionsmätning får det 27,5 procent.

Ändå skakar protesterna Babis, eftersom de växer för varje vecka som går. Inte bara folk från Prag – där han har förhållandevis få anhängare – deltar.

Snart är den stora Vaclavplatsen för liten. Den 23 juni planeras en protest i den betydligt större Letna park, också den en av ”Sammetsrevolutionens” scener.

Läs mer: Premiärministerns son: Min far försökte få mig att försvinna