Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-17 03:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/massprotest-i-hongkong-mot-utlamning-till-kina/

Världen

Hundratusentals Hongkongbor demonstrerade mot ny lag

01:11. Hundratusentals människor marscherade i går i Hongkong i den största demonstrationen på många år.

PEKING. Hundratusentals Hongkongbor protesterade på söndagen mot en ny lag som tillåter brottsmisstänkta att lämnas ut till Kina. Natten till måndagen lokal tid utbröt våldsamheter utanför parlamentet där hundratals demonstranter drabbade samman med polis.

Enligt Reuters uppstod tidigt på måndagsmorgonen lokal tid när några hundra demonstranter försökte omringa parlamentsbygganden. Demonstranternas tillstånd hade gått ut vid midnatt.

Polis använde batonger och pepparsprej för att skingra folkmassan, skriver Reuters. De protesterande svarade med att kastade flaskor och byggde barrikader på gatorna.

Enligt ögonvittnen ska både demonstranter och poliser ha skadats, skriver Reuters.

Söndagens demonstration var den största sedan ”paraplyrevolutionen” 2014 när vitklädda Hongkongbor på söndagen intog gatorna i protest mot den, enligt dem, ”onda” lag som Hongkongs ledare Carrie Lam hoppas få igenom innan juli. Och de hade något av ett ödesmättat budskap. 

– Om vi förlorar den här striden, är inte Hongkong Hongkong längre, det är bara en kinesisk stad i mängden, säger en av demonstranterna till The Guardian.

Bild 1 av 3 Polis i Hongkong drar i en av hundratusentals demonstranter som protesterar mot en ny lag.
Foto: Vincent Yu/AP
Bild 2 av 3 Demonstranter i Hongkong.
Foto: Dale de la Rey/AFP
Bild 3 av 3
Foto: Kin Cheung/AP

Enligt lagförslaget ska misstänkta brottslingar i Hongkong kunna lämnas ut till Kina, Macau och Taiwan. Ledningen i Hongkong argumenterar att en sådan lagförändring underlättar kampen mot gränsöverskridande brottslighet.

Men demonstranterna är oroliga för att lagen kommer utnyttjas av Kina för att frihetsberöva politiska motståndare eller religiösa minoriteter. De litar inte på Kinas rättssystem och befarar att de som lämnas ut kommer att utsättas för tortyr och godtyckliga rättegångar. 

Uppslutningen i protesterna var massiv. Pensionärer, studenter, advokater, busschaufförer och affärsmän – människor från alla grupper av samhället enades i sitt motstånd mot lagen. Enligt organisatörerna deltog över en miljon människor, enligt polisen cirka 240.000.

Lagom till morgonrusningen på måndagen hade protesterna skingrats och vakter hade börjat städa undan demonstranternas barrikader, enligt Reuters. 

Sedan Hongkong lämnades över från Storbritannien till Kina 1997 har befolkningen upplevt att dess friheter har inskränkts alltmer. Det trots att Hongkong fått löfte om att få tillhöra Kina under devisen ”ett land, två system”. 

Det innebär bland annat att Hongkong har egna lagar och ett eget finanssystem. Hittills har rättsväsendet i Hongkong åtnjutit stor respekt. Nu befarar demonstranterna att även det är på väg att urholkas.

– Det här är Hongkongs sista match, det handlar om liv eller död. Därför har jag kommit hit i dag, säger en professor till Reuters. 

Men sannolikheten att demonstranterna får sin vilja igenom och att lagen stoppas är liten. I Hongkongs beslutande församling har Pekingvänliga partier majoritet.

Den statsägda kinesiska tidningen China Daily skriver att demonstationerna är frukten av ”utländska krafters” försök att skapa oreda i Hongkong. 

Människorättsorganisationen Amnesty international har kallat det nya lagförslaget ett hot mot de mänskliga rättigheterna. 

– Om lagen antas skulle den ge de kinesiska myndigheternas utökade befogenheter att förfölja kritiker, människorättsaktivister, journalister och organisationer i Hongkong, likt de gör på hemmaplan, säger organisationer i ett uttalande.