Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-27 00:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/massprotester-i-tjeckien-de-storsta-sedan-kommunismens-fall/

Världen

Massprotester i Tjeckien – de största sedan kommunismens fall

Pragbor protesterade på tisdagen. Foto: Michal Cizek/AFP

120.000 personer samlades på tisdagen i centrala Prag för att kräva Tjeckiens premiärminister Andrej Babiš avgång. 

Enligt The Guardian var det den största demonstrationen i Tjeckien sen kommunismens fall. 

Demonstranterna fyllde hela Václavplatsen i centrala Prag och höll upp skyltar med ordet ”avgå”. Den enorma folksamlingen om 120.000 personer orsakade stora störningar i trafiken genom centrum. 

Detta är den största demonstrationen i landet sen kommunismens fall för nästan 30 år sedan.

Tisdagens protester är de senaste i raden av flera demonstrationer som skakar den tjeckiska regeringen. Demonstranterna kräver att åtal väcks mot premiärministern Andrej Babiš. Han anklagas bland annat för att ha svindlat till sig flera miljoner euro i EU-pengar till förmån för ett personligt herrgårdsbygge. 

– Han är som en maffiaboss, den sämsta politikern i Tjeckiens historia. Han påminner oss om kommunismen, säger demonstranten Dagmar Kmochova till the Guardian. 

– Babiš är en oligark. Han är som Silvio Berlusconi fast värre, säger Vaclav Bozdech som också deltog i demonstrationerna. 

Den 64-årige premiärministern har suttit på sin post sedan 2017 och är Tjeckiens näst rikaste man. Andrej Babiš har vid upprepade tillfällen sagt att han aldrig kommer att avgå. När anklagelserna mot honom framkom, svarade Babiš med att sparka sin justitieminister och istället ersätta honom med en nära allierad vid namn Marie Benešová. Hon har i sin tur vägrat att lyfta premiärministerns parlamentariska immunitet. 

Bara timmar före tisdagens massdemonstration sa Babiš under en debatt i parlamentet att den läckta rapporten skulle vara ”en attack mot Tjeckien” menad att destabilisera landet.