Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Material om brittisk pedofilring försvunnet

114 filer som kan avslöja en pedofilring med brittiska parlamentariker involverade är som bortblåsta. Trycket på inrikesdepartementet att sätta igång en ny utredning ökar nu. På 1980-talet lämnade den brittiska parlamentarikern Geoffrey Dickens över uppgifter om övergrepp mot barn till den dåvarande inrikesministern Leon Brittan.

Geoffrey Dickens gick bort 1995. Men enligt hans son avslöjar uppgifterna ”mäktiga och kända personer som barnförbrytare”. Dickens utredning misstänks avslöja en pedofilring i Westminster, det brittiska parlamentet. Enligt uppgifter i brittisk media ska åtminstone tio verksamma och före detta politiker finnas omnämnda i de ”borttappade” filerna.

Problemet är att stora delar av det material som Dickens tog fram av någon okänd anledning har försvunnit. I Sunday Telegraph medger en tjänsteman på inrikesdepartementet att 114 filer är ”förstörda, borttappade eller har inte hittats”.

Det mystiska försvinnandet har lett till misstankar om att etablissemanget försöker skydda sina egna. Norman Tebbit, tidigare Tory-parlamentariker, är en av dem som mycket väl tror det kan vara så, med tanke på den tidens mentalitet.

– Vid den tiden tyckte de flesta att etablissemanget skulle skyddas. Och om några saker hade gått fel här eller där var det viktigare att skydda systemet än att gräva för djupt i vad som hänt. Den synen var fel, vilket har visat sig på ett spektakulärt sätt eftersom antalet övergrepp har ökat, säger han till BBC.

Han och flera andra trycker nu på för att en ny utredning om vad som hänt görs snarast. Labour-politikern Ketih Vaz är upprörd och kallar det en ”enorm överraskning” att så mycket information gått förlorad. Han uppmanar inrikesminister Theresa May att engagera sig i frågan och se till att bringa klarhet i vad som har hänt.

Det enda löftet hittills från inrikesdepartementet är att man ska utreda hur filerna har försvunnit och hur parlamentet tidigare har hanterat anklagelser om övergrepp mot barn. Men någon ny utredning om själva övergreppen har inte utlovats.

Geoffrey Dickens beskrivs som en talför parlamentariker som enligt Sunday Times förde ”ett allvarligt, beslutsamt krig för att skydda barn mot sexuella övergrepp”. Ett krig som enligt sonen gjorde att han fick flera dödshot emot sig. Bland annat namngav Dickens, till en del kollegors förtret, en brittisk diplomat som pedofil. Diplomaten greps och fängslades sedan.

Ironiskt nog kom på söndagen uppgifter om att Leon Brittan, den första att få uppgifterna om övergrepp mot barn från Dickens, i dagarna har förhörts misstänkt för en våldtäkt 1967.

Uppgifterna om en pedofilring kring parlamentet kommer samtidigt som britterna chockats av att flera kändisar dömts för sexuella övergrepp. Det började med den kände diskjockeyn Jimmy Savile, som tros ha förgripit sig på minst 500 människor i alla åldrar. I dagarna dömdes dessutom den tidigare populäre underhållaren Rolf Harris till fängelse i fem år och nio månader för sexuella övergrepp, varav fyra av offren var under 18 år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.