Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Supertyfonen har nått land i Filippinerna

Tyfonen Mangkhut har nått Filippinerna där tusentals människor har evakuerats. Samtidigt hotas matproduktionen i landet av ovädret och bönderna försöker in i det sista rädda sina skördar.

Natten mot lördag, lokal tid, nådde den stora tyfonen Mangkhut de nordöstra delarna av ön Luzon på Filippinerna med en stormstyrka på cirka 55 meter per sekund, skriver den lokala tidningen Philippine Star.  

Den statliga vädermyndigheten PAGASA har sedan tidigare utfärdat sin hösta varning för tropiska cykloner i områdena Cagayan och norra Isabela på den nordöstra kusten. Enligt Philippine Star utfärdades klockan 20.00 på fredagen samma varning även för områdena Apayao och Abra. Under lördagsmorgonen lokal tid var varningen utfärdad för totalt sju områden i de nordliga delarna av Luzon. Områdena väntas bli hårt drabbade av ovädret.

– Den kan lyfta fordon. Du kan inte stå upp, du kan inte ens krypa mot den vinden, sa Rene Paciente vid vädermyndigheten när han ombads beskriva tyfonens styrka under en presskonferens i Manilla, skriver Al-Jazira

Enligt vittnen till Sky News har delar av hustak blåst bort och elledningar har rivits ner till följd av det kraftiga ovädret. 

Myndigheter varnar för att de hårda vindarna kan orsaka stor förödelse. Träd kan ryckas upp med rötterna och även byggnader och odlingar förväntas skadas. 

Området Cagayan står för en stor del av landets matproduktion, vilket kan få katastrofala konsekvenser för invånarna då landet redan kämpar med matbrist. Krispaket med mat och andra nödvändigheter har skickats ut till de områden som väntas bli värst drabbade. 

Enligt New York Times har president Duterte uppmanat lantbrukare att skörda de grödor som går att rädda innan stormen drar in. Flera bönder står mellan valet att rädda sina skördar eller evakuera. 

Flera områden har redan nu påverkats av regn från tyfonen Mangkhut.
Flera områden har redan nu påverkats av regn från tyfonen Mangkhut. Foto: Aaron Favila/AP

hemsidan Sweden abroad varnar svenska myndigheter svenska resenärer och boende för ovädret. Ambassaden uppmanar människor i området att ”vara extra vaksamma och följa lokala myndigheters råd”. 

Mangkhut har beskrivits som en ”supertyfon” och över fyra miljoner människor kan bli drabbade av stormens framfart. Hårda vindar och regn kommer att orsaka stora översvämningar och strömavbrott. Tusentals människor har redan evakuerats från sina hem, flera flyg har ställts in, skolor och butiker har stängt och för militären råder höjd beredskap. Även om stormen skulle minska i styrka väntas den göra stor skada.

Efter Filippinerna väntas stormen dra in över Hongkong och Kina.

Läs mer: Orkanen Florence orsakar omfattande strömavbrott 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.