Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 06:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/matteo-salvini-italien-och-polen-kan-leda-en-ny-var-i-europa/

Världen

Matteo Salvini: Italien och Polen kan leda en ”ny vår” i Europa

Italiens inrikesminister Matteo Salvini tillsammans med Polens dito Joachim Brudzinski under onsdagens presskonferens i Warsawa.
Italiens inrikesminister Matteo Salvini tillsammans med Polens dito Joachim Brudzinski under onsdagens presskonferens i Warsawa. Foto: Janek Skarzynski / AFP

Italiens inrikesminister Matteo Salvini vill skapa en högernationalistisk allians inför valet till EU-parlamentet i maj. Vid ett besök i Polen under onsdagen sade han att länderna skulle kunna leda en ”ny vår” i Europa.

Rätta artikel

– Polen och Italien ska vara del av den nya våren, en renässans av europeiska värderingar, sade Matteo Salvini under presskonferensen i Warsawa.

Precis som Salvinis parti Lega Nord står regeringspartiet i Polen, Lag och rättvisa (PIS), för en EU-skeptisk och främlingsfientlig politik. De båda sitter dock i olika grupper i EU-parlamentet – PIS tillhör den konservativa gruppen tillsammans med bland annat Sverigedemokraterna och Sannfinländarna, medan Lega tillhör den högerpopulistiska ENF-gruppen med exempelvis franska Nationell samling.

Partier med liknande politik finns även utspridda i fler grupper, men Matteo Salvini har flera gånger upprepat att han vill samla alla dessa i en och samma grupp, för att på så vis kunna få mer inflytande.

Läs mer: Nationalisternas vinter sänker sig över Europa

Denna fråga var också en betydande punkt på dagordningen när han under onsdagens besök i Polen träffade PIS-ledaren Jaroslaw Kaczynski. Salvini menar att inget avtal har slutits men att partierna inlett en dialog med varandra.

– Vi har startat en resa, ett utbyte av idéer, visioner och framtida projekt i Europaparlamentet som, äntligen, kommer vara helt annorlunda än det varit tidigare, säger Matteo Salvini.

Hans mål är att de liktänkande partierna ska samlas i en allians inför EU-parlamentsvalet i maj, med ett gemensamt tiopunktsprogram.

– Vi föreslog ett gemensamt program som skulle kunna erbjudas till andra partier, grundat i vissa teman. Som ekonomisk tillväxt, säkerhet, familjevärderingar och Europas kristna rötter som vissa har förnekat, säger Salvini. 

Tidigare försök att forma högerpopulistiska allianser har inte varit särskilt framgångsrika, då de olika ländernas partier ofta har olika prioriteringar och inte alltid är kompromissvilliga, skriver Reuters

Det som exempelvis beskrivs som en potentiell knäckfråga för att PIS ska ingå i Legas allians är italienarnas välvilliga inställning till Ryssland och Vladimir Putin, som inte delas av det polska partiet. 

Michael Winiarski: Politiskt sett har Kaczynski och Salvini mycket gemensamt inför EU-valet