Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 00:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/matteo-salvini-vill-bli-frontfigur-for-europas-hogernationalister/

Världen

Matteo Salvini vill bli frontfigur för Europas högernationalister

Bild 1 av 2 Italiens inrikesminister Matteo Salvini.
Foto: Vincenzo Livieri/TT
Bild 2 av 2 Matteo Salvini.
Foto: Vincenzo Livieri/TT

ROM. Italiens inrikesminister Matteo Salvini har inte tid att vara på sitt kontor – hans kampanj inför EU-valet sträcker sig över hela landet med otaliga framträdanden varje dag. 

Han siktar på att bli något av en ledare för de EU-kritiska populisterna i Europa.

Rätta artikel
EU-valet 2019

Allt sedan han tillträdde som inrikesminister för snart ett år sedan har tonläget legat som om han höll ett valtal. Meningen ”Italiens hamnar förblir stängda för migranter” har han gjort till ett mantra.

Matteo Salvini påtalar ofta att antalet migranter till Italien enligt inrikesministeriets statistik har minskat med hela 92 procent på ett år. Ett lysande resultat enligt honom själv och ett sätt att förverkliga mottot ”Italienarna först”.

Själv kandiderar han inte för en plats i EU-parlamentet men valkampanjen inför EU-valet domineras i hög grad av Salvini – ledare för det främlingsfientliga högerpartiet Lega. Ständiga framträdanden inför publik gör att han som inrikesminister och vice premiärminister tillbringar allt mindre tid på inrikesministeriet. 

Salvini tillsammans med en supporter i Milano, 28 april 2019. Foto: Claudia Greco/TT

Enligt uppgifter från det undersökande tv-programmet ”Report” så var Matteo Salvini fram till i februari i år på kontoret endast tio dagar i månaden. Numera är han inte där alls, utan har delegerat alla uppgifter till sin kabinettssekreterare. I Senaten har han endast deltagit i 1,73 procent av omröstningarna.

Salvini är känd för sina tal, ofta fräcka och utmanande, för att inte säga spotska. På ett valmöte häromdagen i Scandicci i det politiskt röda Toscana tog han ut svängarna:

– Det är otroligt att man kan tro på kommunismen år 2019. Kära vänner, jag tycker om er. Här i Scandicci ska vi göra ett museum för att skydda pandor och kommunister. Båda är utrotningshotade och sympatiska, den ena vit den andra röd!

Salvini omges nästan alltid av applåderande människor. Men i Modena, som är ett av Emiliens fortfarande röda fästen, mötte han starkt motstånd under sitt valtal i förra veckan.

Salvini mötte starkt motstånd i Modena förra veckan. Foto: Stefano Prampolini/TT

Demonstranter skanderade: ”Försvinn Salvini, Modena vill inte ha dig”. Polisen var tvungen att ingripa för att skilja Salvinis väljare från demonstranter.

46-årige Matteo Salvini var bara 17 år gammal när han skrev in sig i partiet Lega Nord. Tre år senare blev han invald i Milanos kommunfullmäktige. 

Hans egentliga politiska skola anses han ha fått under dagliga debatter och politiska diskussioner i direktsändning på radiostationen Radio Padania där han var chef under fyra år. Hans bitande retorik, som då och då bränner till som en svetslåga, är en viktig förklaring till hans stora framgångar. 

2004 valdes hans in i Europaparlamentet och sedan 2018 är han Italiens inrikesminister och vice premiärminister.

Under hans ledning har partiet växt dramatiskt. Vid parlamentsvalet i mars förra året fick det 17,4 procent av rösterna. I dag har det stigit till 31–32 procent, enligt opinionsundersökningarna. 

Salvini i det italienska parlamentets underhus i samband med diskussioner om att utöka rätten till självförsvar, ett lagförslag som lagts fram av hans parti Lega. Foto: Samantha Zucchi/TT

I dag heter partiet bara Lega – i fjolårets valkampanj hade man många kandidater även i Syditaliens regioner som Kalabrien och på Sicilien. Så ordet ”nord” ströks.

I tre olika regionalval nu under våren har Lega vunnit stort. I Abruzzo i Centralitalien förlorade vänsterpartiet Demokraterna hela 300.000 röster jämfört med föregående val. I Basilikata i södern, som i decennier varit ett rött fäste, vann en högerkoalition ledd av Salvinis parti.

Högerextrema Lega har nu stora möjligheter att bli det näst största partiet i det nya EU-parlamentet. Tyska kristdemokraterna CDU kommer troligen fortfarande vara större.

Salvini har under valkampanjen knutit en rad politiska allianser. Helt säkert blir hans parti störst inom den högerpopulistiska parlamentsgruppen ENF i EU-parlamentet (Nationernas och friheternas Europa) som också inkluderar euroskeptiska partier. Här ingår Alternativ för Tyskland och Marine Le Pens Nationell Samling.

Salvini är skarpt kritisk till EU-parlamentets funktion och byråkrati. Det gäller särskilt jordbruket med en myriad av regleringar hur odlingar och skörd ska hanteras. Ekonomiskt ser Salvini Bryssel som en dödsfiende som hela tiden nagelfar Italiens underskott och dåliga finanser. 

– Att få sin budget underkänd är som att vänta på jultomten, sade Salvini sarkastiskt i slutet av 2018. Det lär bli en repris på detta.

Mario Borghezio, som under åren 2009-2018 satt i Europaparlamentet samtidigt med Salvini. Foto: Roberto Monaldo/TT

Den 18 maj är det stor kollationering för partierna i Milano på det jättelika torget utanför domkyrkan. Då kommer det att stå helt klart vilka europeiska högerkollegor som vill samarbeta med Salvini.

– Dagens Lega har i Salvini fått en turbomotor. Han har förnyat tonen och sättet att kommunicera och skapa strategier. Hans styrka är en mix av enorm vilja och otrolig arbetskapacitet, säger partikollegan Mario Borghezio, som under åren 2009–2018 satt i Europaparlamentet samtidigt med Salvini.

För statsvetaren Giovanni Orsina på Roms LUISS-universitet är Salvini en driven politiker och han säger sig vara imponerad av hans kampanj. 

– Om han säger att han ska göra en sak så förverkligar han detta, något som hela tiden stärker hans politiska trovärdighet, säger Giovanni Orsina när DN träffar honom vid universitet. Orsina beskriver sig själv som liberal. 

I Italien betyder det att han står en aning till höger om mitten. 

Salvini har i sina kampanjer hela tiden valt rätt tema, påpekar Giovanni Orsina. Migrationsproblematiken lämnar ingen oberörd, menar han. 

– I en osäker tid är Matteo Salvini som en fyr som höjer sig, inte minst när han spelar på ett tema som främlingsfientlighet.

Många av Italiens partier befinner sig i kris och minskar. Det gäller framför allt Demokraterna – som kan liknas vid svenska socialdemokrater. Partiet som precis valt en ny partiledare – Nicola Zingaretti – försöker nu växa, men är fortfarande förlamat efter förre premiärministern Matteo Renzis totala dominans. Det populistiska regeringspartiet Femstjärnorna rasar i mätningarna. 

– Om vi analyserar dagens politiska alternativ så är det lätt att förstå Salvinis framgångar. De övriga partierna fungerar inte, säger Giovanni Orsina.

Matteo Salvini tar ett dopp i poolen som konfiskerats av maffian. Foto: Fabio Di Pietro/AP

Som minister är Salvini impulsiv och omedelbar. Han stänger italienska hamnar när flyktingbåtar kommer och har hotat att göra detsamma med flygplatser när det förespeglades att Tyskland eventuellt ville skicka tillbaka illegala migranter med flyg till Italien. 

Ofta framträder han i rena machoposer som att köra grävskopor eller att simma i en stor pool som konfiskerats av maffian framför ett pressuppbåd.

Salvini har kritiserats hårt för flera av sina mediala utspel. Rekordet är kanske bilderna där han på själva påskdagen poserar med en automatkarbin i handen efter att lagen om rätt till självförsvar på privat område klubbats igenom. 

För detta fick han skarp kritik av författaren och maffiaexperten Roberto Saviano. I en artikel påpekar Saviano att Matteo Salvini vill se var gränsen går i en demokrati. Vad kan man publicera på sociala medier? Var går gränsen för en valkampanj? 

Matteo Salvini poserar med en automatkarbin i Rom, 10 oktober 2018. Foto: Remo Casilli/TT

Idén till bilden kom från Salvinis nye spinndoktor Luca Morisi. Hans bakgrund är helt okänd. Den 47-årige Morisi följer sedan en tid tillbaka varje steg som Salvini tar. Allt publiceras på Twitter och telefonen glöder.

Avsikten med bilden påstås ha varit en idé för att se om Facebook skulle censurera bilden.

Men Facebook tog inte bort bilden med en minister med en automatkarbin i handen.