Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Matthew kan slå mot Florida – två gånger

01:04. Dödstalen efter orkanen Matthew stiger. Hundratals har dött i Karibien och nu håller USA andan inför vad som väntas komma.

Matthew är en speciell orkan i flera avseenden. Om ovädret når in över land bryter det en elvaårig ”orkantorka” i USA. Dessutom tycks den ladda för en 360-gradersgir över havet och slå mot Florida två gånger.

Prognoserna pekar åt lite olika håll, men förmodligen kommer Matthew att nätt och jämnt nå in över land i mellersta Florida på fredagseftermiddagen, svensk tid.

Gör ovädret det är det första gången på nästan precis elva år som en större tropisk cyklon når USA:s fastland.

Som ”större” räknas cykloner av kategori 3 eller högre enligt den så kallade Safir-Simpsonskalan. Vindstyrkorna är då minst 49 meter per sekund i ovädrets centrum.

Läs mer: Dödstalen stiger efter Matthews framfart i Haiti

Enligt Weather Channel väntas vid 15-tiden vindstyrkor på runt 50 meter per sekund i Melbourne nära rymdbasen Kennedy Space Center och några timmar senare liknande brutala vindstyrkor i Daytona. Under natten till lördagen är det storstaden Jacksonville som är mest utsatt, med väntade orkanvindar på uppemot 56 meter per sekund.

Senast en så stark orkan rörde sig över land i USA var den 24 oktober 2005 (samma orkantäta år som Katrina drabbade New Orleans), då Wilma röde sig från väster till öster över Florida.

Den tropiska cyklonen Hermine i augusti i år nådde exempelvis endast kategori 1 (33–42 meter per sekund). Den förödande cyklonen Sandy 2012 hade också orkanvindar i kategori 1 ute till havs men hann nedgraderas till storm innan den slog in över land. Det som gjorde Sandy farlig var att den orsakade en ovanligt stor stormsvallvåg från havet på grund av dess ovanliga bana från Atlanten in mot USA:s östkust.

Också Matthew har ett udda rörelsemönster. Efter att ha strukit längs Floridas och Georgias kuster väntas den röra sig ut över havet, som brukligt är, men därefter visar prognoserna att den girar så kraftigt åt höger att den om en knapp vecka har gjort ett helt varv och åter rör sig in mot Floridas östkust. Det vore i så fall första gången något sådant händer.

Då tros den dock ha försvagats och härbärgera vindar på maximalt stormstyrka.

Södra och östra USA brukar med jämna och ojämna mellanrum drabbas av orkaner under säsongen mellan juni och november.

Under den så kallade orkantorkan har de sedan länge tättbefolkade kustområdena längs Mexikanska golfen och Floridas Atlantsida bebyggts ännu mer, och delstatens befolkning har ökat med 2,5 miljoner invånare. En del bedömare har varnat för en kollektiv glömska, att man förträngt säsongsorkanernas återkommande livsfara. Det talas om en ”katastrofamnesi”.

Även om Matthew faktiskt inte når in med sitt öga över land kan skadorna bli omfattande, inte minst genom stormsvallvågen som väntas på nordsidan av ovädret (där vindarna kommer in från havet).

De väderrelaterade skadorna blir också större och mer kostsamma ju mer infrastruktur som byggs i utsatta kustband.

De tropiska cyklonerna i Atlanten har inte blivit fler och väntas inte bli det heller, enligt klimatscenarierna. Däremot finns forskning som visar att fler av de som bildas kan bli mycket kraftiga.

Översvämningar är de väderrelaterade naturkatastrofer som skördar flest dödsoffer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.