Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-19 19:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/may-duckade-pa-fragor-om-sin-avgang/

Världen

May duckade för frågor om sin avgång

Foto: Philippe Huguen/AFP

Storbritanniens premiärminister Theresa May fick på en presskonferens efter det uppskjutna utträdet frågor om ifall hon skulle avgå. Hon har tidigare satt Brexit den sista juni som ett ultimatum för att stanna kvar som premiärminister. Men nu duckade hon på frågorna.

Rätta artikel

Theresa May undvek flera gånger att svara på frågor om sin framtid som premiärminister när hon mötte pressen efter maraton-förhandlingen som på torsdagsnatten ledde till en överenskommelse om en flexibel Brexit med ett slutdatum sista oktober. 

Hon framhärdade i stället med att det fortfarande är möjligt med en tidigare Brexit. 

– Storbritannien kan fortfarande lämna den 22 maj och inte delta i EU-valet, om parlamentet godkänner utträdesavtalet, insisterade hon enligt The Guardian. 

Läs mer: EU:s skräck – Boris Johnson ersätter Theresa May  

Hon anklagade åter parlamentsledamöterna för att vara orsaken till den allmänna frustrationen över att det ännu inte blivit någon Brexit.

– Det senaste tre månaderna har jag röstat tre gånger för att lämna EU. Om tillräckligt många parlamentsledamöter hade röstat med mig i januari skulle vi redan ha lämnat, sade hon. 

– Storbritannien borde ha lämnat EU vid det här laget och jag beklagar att jag inte ännu har kunnat övertala parlamentet att godkänna ett avtal, sade hon enligt BBC.  

Hon medgav att det inte kommer att blir några lätta veckor framöver, och att det inte finns något enkelt sätt att bryta dödläget i parlamentet. 

– Men vi har en plikt som politiker att hitta ett sätt att uppfylla det demokratiska beslutet i folkomröstningen, få till Brexit och föra landet framåt.

– Inget är viktigare eller mer angeläget.

Teresa May åker nu tillbaka till London för att göra ett uttalande i underhuset under torsdagseftermiddagen. 

Läs även:

Brittisk press: ”Förnedring”, ”mardröm” och storgräl 

May duckade undan frågor om sin avgång