Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

May hoppas möte med Trump ska lyfta handeln

00:33. USA:s president Donald Trump säger att den mjuka brexit-plan som Storbritanniens premiärminister Theresa May presenterat kan komma att döda utsikterna för ett frihandelsavtal med USA.

LONDON. Ett lyft för handeln mellan USA och Storbritannien och ökat säkerhetssamarbete. Det hoppas den brittiska premiärministern Theresa May få ut av Donald Trumps besök i Storbritannien. Trumps uttalanden om den brittiska regeringen inför besöket har dock varit föga smickrande. Och I London möttes Trump av protester.

Under torsdagen inleddes det som har kallats det mest kontroversiella amerikanska presidentbesöket någonsin i Storbritannien. Trump är illa omtyckt av stora delar av den brittiska befolkningen och många tycker att han inte borde ha fått komma alls, även om en ganska stor andel också pragmatiskt accepterar besöket. 

I London är många kritiska och när Trump landade med helikopter på gräsmattan utanför Winfield House, den amerikanska ambassadörens residens, möttes han av burop. Residenset i Regent´s park, där Trump ska övernatta, är avspärrat och poliser bevakar ingångarna i en omfattande operation. En växande skara med visselpipor och plakat gjorde sitt bästa för att högljutt visa sin avsky mot Trump. Roger Mackay nöjde sig med ”vart ska jag börja” på sitt egengjorda plakat.

– Listan över hans brottsregister är för lång för att jag skulle komma på något annat. Han har gått till attack mot de sårbara i samhället, särskilt invandrare. Han har också begått sexuella övergrepp. Bara det borde göra att han avsätts.

Många tar upp att Trump skilt immigrantbarn från sina föräldrar, att han rivit upp Iranavtalet och klimatavtalet i Paris. 

Att besöket med ledaren till landet som anser sig ha en speciell relation med USA kommer så sent under Trumps presidentskap är anmärkningsvärt. Efter att tidigare planerade möten i Storbritannien ställts in blev det till sist ett ”arbetsbesök”, mer nedtonat än pampiga statsbesök. För den brittiska premiärministern Theresa May, som går igenom en turbulent period, står mycket på spel. Stukad efter kaoset i regeringen behöver hon en framgång.

Vad vill då May få ut av besöket? May har många gånger betonat att hon vill odla och förstärka den speciella relation mellan länderna som det talats om ända sedan andra världskriget då Winston Churchill gjorde den formuleringen i ett tal. Särskilt efter att Storbritannien lämnar EU är det avgörande för Storbritannien att intensifiera kontakterna med USA, anser May. 

Förhoppningen är bland annat att lyfta handeln mellan de två länderna. Som ett led i det var en rad brittiska och amerikanska näringslivstoppar inbjudna till torsdagskvällens middag på slottet Blenheim, där Winston Churchill föddes. 

Men samspelet med Trump hittills har inte varit helt smärtfritt och frågan är hur ”speciell” relationen är. De två brukar beskrivas ha ett dysfunktionellt förhållande. Mays besök i Vita Huset efter att Trump blivit vald till president vittnade inte om någon större personkemi och i telefonsamtal sägs det att Trump ständigt avbryter May. De har dessutom haft skilda åsikter i en rad frågor. May har protesterat mot Trumps protektionistiska handelspolitik, att han gick ur Iranavtalet och flytten av den amerikanska ambassaden till Jerusalem. Samtidigt har den amerikanske presidenten inte varit särskilt uppmuntrande mot May när han fått frågor om den regeringskris som skakade den brittiska regeringen för bara några dagar sedan. På frågan om May kan sitta kvar som premiärminister har Trump svarat ”det är upp till folket att avgöra”. Och när han fått frågor om Boris Johnson, som avgick som utrikesminister i protest mot den senaste Brexitplanen, har Trump svarat att han alltid har gillat Johnson, en man som en del spekulerar i planerar att utmana May på partiledarposten. 

Att det blir protester verkar inte bekymra Trump. Under en presskonferens efter Nato-mötet sade han självsäkert att britterna gillar honom väldigt mycket. De delar hans syn på immigration, hävdade han och menade att det är därför de röstade för Brexit.

May och Trump kommer också diskutera utökat militärt och säkerhetspolitiskt samarbete. Bland annat kommer de vara med när en övning mot terrorism görs av amerikansk och brittisk militär tillsammans.

Säkerhetspådraget runt Trumps besök är enormt. Även under helgens besök i Skottland, som betraktas som privat, kommer Trump att mötas av demonstranter. Här har Trump tänkt gå en runda på sin privata golfbana med bland annat den golftokige prins Andrew. Nu försöker aktivister störa friden och har ansökt om tillstånd för att den jättebäbis föreställande Trump som ska sväva över parlamentet på fredagsmorgonen även ska få lyfta över greenen i Skottland. 

Läs mer: ”May lyssnade inte på mig utan gick i motsatt riktning”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.