Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 17:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/may-kan-tvingas-bort-vid-brexitfordrojning/

Världen

May kan tvingas bort ”inom loppet av veckor”

Foto: MARK DUFFY

Theresa May kan tvingas bort som premiärminister ”inom loppet av veckor” av de egna leden. Orsaken är att Storbritannien riskerar att behöva delta i EU-valet vid en förlängd Brexit, skriver Guardian.

Rätta artikel

På lördagskvällen gjorde Storbritanniens premiärminister Theresa May ett nytt försök att övertyga parlamentet om att stödja utträdesavtalet med EU. Enligt May finns det en ökad risk att Brexit kan ”glida mellan fingrarna”, skriver Guardian.

– Eftersom parlamentet har klargjort att det kommer att stoppa Storbritannien från att lämna EU utan ett avtal, befinner vi oss nu vid ett kritiskt vägval: antingen lämna unionen med ett avtal eller inte lämna den alls, sa hon.

Den konservativa parlamentsledamoten Nigel Evans säger att premiärministern kan räkna med tuffa krav på att avgå inom loppet av veckor, om hon misslyckas med att säkra Brexit och i stället åstadkommer en lång fördröjning av EU-utträdet.

– För närvarande finns fokus på att leverera Brexit, men om en lång fördröjning blir verklighet tror jag att rösterna som kräver att premiärministern ska bort utvecklas till en kakofoni, säger Nigel Evans.

Tidigare i veckan bad Theresa May EU om tillåtelse att senarelägga utträdet ur unionen till den 30 juni, en förlängning som kan innebära att Storbritannien måste delta i EU-valet. Mays begäran kan godkännas på onsdag i samband med det extrainsatta EU-toppmötet.

Enligt Nigel Evans ser både han och många andra konservativa hellre att Storbritannien lämnar EU på Världshandelsorganisationens villkor, än en ”förödmjukande” lång förlängning som tvingar landet att delta i EU-valet.

– Över 170 konservativa parlamentsledamöter, inklusive statsråd, undertecknade ett brev till premiärministern förra veckan, och uppmanade henne att se till att Storbritannien inte deltar i valet till Europaparlamentet. Att göra det kommer inte att sluta bra, säger Nigel Evans.

Nigel Evans är en av de ministrar som i onsdags sa upp sig i protest mot att Theresa May påbörjat samtal med oppositionen i syfte att nå en gemensam lösning. Theresa May bemötte kritiken mot samarbetet på lördagskvällen.

– Folkomröstningen utfördes inte utifrån partigränser och folk jag pratar med berättar för mig att de förväntar sig att deras politiker ska arbeta tillsammans när det nationella intresset kräver det, sa hon.

Hon sa också att ju längre tid det tar att hitta en kompromiss med oppositionen, desto mindre troligt är det att Storbritannien kommer att lämna EU, skriver Reuters.

Enligt den plan som lades fram av övriga EU-länder vid ett toppmöte har nu Storbritannien fram till den 12 april på sig att ”ange den fortsatta inriktningen” för sina brexitplaner och få en eventuell förlängning för brexit godkänd. Annars kraschar landet avtalslöst ut ur unionen.