Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

May: Trump bör konfrontera Putin om giftdåd i Salisbury

Theresa May och Donald Trump.
Theresa May och Donald Trump. Foto: Matt Dunham/AP

Donald Trump borde ta upp frågan om Rysslands inblandning i de attacker med nervgiftet Novitjok som har skett på brittisk mark när han möter Putin. Det menar den brittiska premiärministern Theresa May. 

På torsdagen ska hon ta upp frågan under presidentbesöket i Storbritannien, enligt The Independent

USA:s president Donald Trump inleder under torsdagen sitt första officiella besök i Storbritannien efter att besök tidigare vid två tillfällen har ställts in. Besöket sker också kort efter Natomötet i Bryssel, som föregicks av en spänd stämning mellan USA och dess europeiska allierade

Donald Trump berättade under veckan i ett möte med pressen hur han såg på sitt Europabesök, som även kommer att innebära ett möte med den ryske presidenten Vladimir Putin i Helsingfors på måndag. 

– Jag har Nato och jag har Storbritannien, som befinner sig i något av ett kaos. Jag har även Putin. Ärligt talat kan Putin bli den lättaste av dem alla, sade han då, enligt CNN

Tidigare har Donald Trump också gjort sig känd för sin uppskattande och inställsamma inställning till den ryske presidenten, som han menar är en mycket bättre ledare än den tidigare amerikanska presidenten Barack Obama var. 

Nu kommer Storbritanniens premiärminister Theresa May dock att uppmana Trump att konfrontera Putin i ett kontroversiellt ärende: förgiftningarna med Novitjok på brittisk mark, rapporterar The Independent. Tidigare har Theresa May anklagat Ryssland för inblandning i de uppmärksammade fallen då först den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter utsattes för giftet i den sydbrittiska staden Salisbury i början av mars i år. I juli blev ytterligare två personer förgiftade – varav en kvinna senare dog – men i det fallet är det oklart hur de fick i sig giftet. 

De två personerna tillhör också av allt att döma den brittiska allmänheten, och det finns inga uppenbara motiv till varför de skulle vara ett eventuellt mål. Oklarheterna i fallet har också lett till en oro för hur allmänheten ska kunna skyddas från eventuella framtida förgiftningar. 

Ryssland har hela tiden förnekat inblandning i händelserna. 

Enligt The Independent kommer den brittiska premiärministern att fokusera på giftattackerna under sitt möte med den amerikanska presidenten, och försöka förmå honom att pressa den ryska presidenten på information om hur man kan undvika att fler blir förgiftade i framtiden. 

Under Natomötet i Bryssel tog också Theresa May upp frågan om Rysslands agerande i ett bredare perspektiv som har att göra med att ”underminera våra demokratier och förstöra intressen runtom i världen”. Hon uppmanade Natoföreträdarna att arbeta tillsammans för att mota Rysslands påstådda beteende, som inkluderar bland annat cyberattacker. 

– När vi tar oss an Ryssland måste vi göra så med enighet och styrka med hopp om en bättre framtid. Men vi måste också vara raka och tydliga om på vilka sätt som Ryssland måste förändra sitt beteende för att detta ska kunna bli verklighet, sade hon, enligt tidningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.