Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

May vill kraftigt begränsa friheten på internet

Theresa May
Theresa May Foto: REX/Shutterstock

Det regerande Torypartiet, som leds av Theresa May, vill göra flera ändringar i hur internet fungerar, rapporterar bland andra The Independent.

”Vissa tycker inte att staten borde reglera internet. Vi håller inte med”, står i det konservativa partiets valmanifest.

Internetföretag ska betala en avgift till staten, där pengarna ska användas för att upplysa om farorna med internet. Staten ska kunna hindra sökmotorer som Google från att länka till pornografi, näthat, eller andra ”skadliga sajter”. Det är några av de mer kontroversiella förslagen om internet i valmanifestet.

Ett annat förslag handlar om nyheter på nätet. Tories vill både ”skydda objektiviteten och pålitligheten” för nyhetskällor, oklart hur, och säkra att innehållsskapare ska ersättas för det innehåll de skapar.

En källa från partiet säger till Buzzfeed att det senare betyder högre krav på sociala medier och sökmotorer, som har tagit en allt större del av den brittiska annonsmarknaden. Källan säger att om företagen inte agerar frivilligt kan de tvingas betala till traditionella nyhetskällor.

Mycket av internet kontrolleras i dag av privata aktörer som Google och Facebook, men Theresa May vill förskjuta den balansen. Ett sätt att göra det på är att genom lagar begränsa vad som får och inte får visas på olika sajter. Kritiker har hävdat att sådana lagar skulle orsaka omfattande censur.

– Lagarna kommer att få Facebook att censurera mer än de egentligen behöver. Jag vill inte att Mark Zuckerberg ska bestämma över vad människor i Storbritannien ska få säga och inte, säger Jim Killock, som driver Open Rights Group, en organisation som arbetar med rättigheter på nätet, till Buzzfeed.

Storbritannien kommer att gå till val den 8 juni. Internetfrågor väntas inte stå i centrum för debatten, som istället förutspås att handla mycket om Brexit.

Läs mer: Brittiska parlamentet röstar för nyval 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.