Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-20 19:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/med-bolsonaro-kommer-det-att-bli-mindre-korruption/

Världen

Högernationalistisk våg har nått Brasilien

En supporter till Jair Bolsonaro håller upp en flagga med den blivande presidentens ansikte på.
En supporter till Jair Bolsonaro håller upp en flagga med den blivande presidentens ansikte på. Foto: Leo Correa

RIO DE JANEIRO. Även Brasilien ansluter sig till den högernationalistiska våg som sköljer över världen. Den före detta militären Jair Bolsonaro blir Brasiliens näste president och har ett brett stöd av 55 procent av väljarkåren.

Rätta artikel

I vimlet utanför Jair Bolsonaros lyxvilla kom en svart kvinna med en tårta åt Bolsonaro. Hon hade bakat den i den brasilianska flaggans färger och prytt den med ett porträtt av den före detta fallskärmskaptenen. Hon bar på tårtan med ett leende som inte verkade bry sig om att den rörelse som lyft fram Bolsonaro vilar på rasistiska rötter.

– Jag är emot korruptionen, sa hon som förklaring till sin vurm för Bolsonaro.

– Tror du någon är för korruption? undrade jag.

Hon fattade båda sina händer runt tårtan och sa:

– Ja, Arbetarpartiet. De älskar korruptionen, sa hon.

Det är sant att Arbetarpartiet inte lyckades ändra den korruptionskultur som brasilianska politiker livnärt sig på sedan republikens födelse. Om staten behöver anlita ett privat företag till att bygga en skola, en motorväg eller ett sjukhus finns det överenskomna procentsatser som säger hur mycket som ska gå till den politiker som skriver kontraktet. 

Under den ekonomiska boomen som rådde under den tidigare presidenten Lula da Silvas åtta år vid makten florerade de korrupta kontrakten som aldrig förr. Partierna som ingick i koalitionsregeringen skodde sig, precis som tidigare regeringar gjort. Arbetarpartiet tog även emot kampanjbidrag från byggbolagen.

Under samma tid bestämde sig världens största nötköttproducent, det brasilianska bolaget JBS Friboi, att betala kampanjbidrag till högerpolitikerna. Jair Bolsonaro, som gått till val på att han inte är korrupt, tog emot hundratusentals kronor till sin valkampanj utan att redovisa pengarna. Även hans högra hand, den kristna veterinären Onyx Loren­zoni, tog emot kampanjbidrag som inte redovisades. 

Ledsna brasilianska väljare.
Ledsna brasilianska väljare. Foto: Nelson Antoine/AP

Enligt brasiliansk vallag är det förbjudet, men ingen av dem har dömts. I stället har Bolsonaro gett Onyx Lorenzoni det viktigaste uppdraget i den nya regeringen – stabschef med uppdrag att bland annat skriva kontrakten med de privata bolag som ska utföra tjänster åt staten. 

Klimatförnekaren Bolsonaro har även insett vilket pris Brasilien kan få betala om landet drar sig ur sina åtagande i Parisavtalet. Han verkar också ha gett upp tanken på att lägga ned miljödepartementet. Kanske på grund av den konsumentbojkott som kunde ha väntat brasilianska livsmedel i västvärlden. 

Men en sak har han inte gått ifrån. Han vill asfaltera riksväg BR-163 som korsar Amazonas regnskog från norr till söder. Om den asfalteras kommer skövlingen av Amazonas hjärta att inleddas utan att någon kan ingripa.

I foajén till hotellet som ligger bredvid Jair Bolsonaros lyxvilla sprang jag på general Augusto Heleno som lär bli försvarsminister i den nya regeringen. Jag frågade honom vad Bolsonaros vinst betyder för Brasilien.

– En ny horisont öppnas. Med en ny ideologi och en ny ekonomi. Ni behöver inte vara rädda för att Amazonas ska försvinna. Ingen tycker mer om Amazonas än kapten Bolsonaro. Vad vi vill är att exploatera regnskogen utan att någon lägger sig i. Amazonas tillhör Brasilien. Det är vi som bestämmer vad vi vill göra med den, sa generalen och hastade vidare.

Minnen av militärdiktaturen väcks till liv hos många brasilianare just nu. I torsdags genomförde polisen razzior på 17 av landets universitet inför valdagen. En medlem i den högerextrema gruppen MBL – rörelsen för ett fritt Brasilien – tipsade polisen om att det fanns studenter på universiteten som protesterade mot fascism. Polisen invaderade universiteten, bröt sig in i lärar­rummen och beslagtog pamfletter. När nyheten nådde Brasiliens riksåklagare Raquel Dodge var hon tydlig:

– Polisen får inte göra razzior, beslagta något eller utföra förhör på universiteten, sa hon.  

Riksåklagaren menar att universiteten är fredade områden i det demokratiska samhället. Det var en av de viktigaste rättigheterna som fördes in i grundlagen efter att Brasilien brutit sig loss från militärdiktatur 1985.

Läs mer: Jair Bolsonaro ny president i Brasilien 

Läs mer: Köttet, kyrkan och kulan – så vinner du valet i Brasilien