Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Medan du sov: Världen i korthet 20 januari

Foto: Mary Altaffer/AP

DN sammanfattar händelsenyheter i världen i korthet. Detta hände medan du sov:

Trump får stöd av Palin

USA. Den tidigare vicepresidentkandidaten Sarah Palin förordar att fastighetsmagnaten Donald Trump ska leda landet som USA:s näste president.

- Nu är det slut på tassandet! dundrade hon vid Trumps kampanjmöte i Iowa.

Palin uttalade sitt stöd för Trump när knappt två veckor återstår till nomineringsmötena i delstaten Iowa.

- Presidenten måste hålla oss säkra ekonomiskt och militärt, fortsatte Palin till publikens jubel.

I sitt tal framhöll hon Trump som en mästare i att träffa överenskommelser och som en person som kan ta befälet där det behövs. Samtidigt kritiserade hon president Barack Obama för att vara en svag ledare, framför allt när det gäller Islamiska staten (IS)

- Är ni redo för en överbefälhavare som kommer att låta våra soldater göra sitt jobb och åka och spöa IS?

TT-AFP


 

Foto: AP

Jihad John är död

Syrien. Den brittiske extremisten Mohammed Emwazi, känd som Jihad John, är död. Terrorrörelsen Islamiska staten (IS) bekräftar att Jihad John dödades i en drönarattack i Raqa i Syrien i november.

Hans död har tidigare rapporterats av medier som citerat militära källor. Men det var först på tisdagen som IS officiellt bekräftade dödsfallet.

Emwazi har, maskerad, flera gånger framträtt i videoinspelningar där västerlänningar som tagits till fånga av IS har mördats.

TT-AFP

 


 

IS friger 270 av helgens kidnappade

Syrien. Islamiska staten (IS) ska ha frigivit 270 av de 400 civila som kidnappades i samband med att terrorgruppen attackerade Deir Ezzor i östra Syrien i helgen.

Samtidigt uppges IS under tisdagen ha tagit ytterligare 50 människor till fånga.

Uppgifterna kommer från brittiskbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som också rapporterar att flertalet av dem som frigivits under tisdagen ska vara kvinnor och barn.

TT-Reuters


 

Kurdstyrkor anklagas för krigsbrott

Irak. Inte bara islamiska staten (IS) utan också de kurdiska peshmergastyrkorna i Irak begår svåra övergrepp. Det konstaterar människorättsorganisationen Amnesty i en ny rapport. Kritiken har framförts tidigare, men då gällde det Syrien.

Peshmergastyrkor från det kurdiska regionala självstyret (KRG) och kurdisk milis i norra Irak har "schaktat bort, sprängt och bränt ner tusentals hem i vad som verkar vara ett försök att rycka upp arabiska samhällen med rötterna som hämnd för deras upplevda stöd för den så kallade Islamiska staten (IS)".

Tvångsförflyttningar av civila och den avsiktliga förstörelsen av hem och egendom utan att det finns ett militärt berättigande, kan utgöra krigsbrott

Det hävdar Amnesty i en rapport som enligt människorättsorganisationen baseras på fältobservationer i 13 byar och städer, och vittnesmål från över 100 ögonvittnen och offer för tvångsförflyttningar. Enligt Amnesty styrks uppgifterna i rapporten också av satellitbilder som uppges visa omfattande förstörelse utförd av i första hand peshmergastyrkor.

TT

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.