Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Medan du sov: Världen i korthet den 21 mars

Sydkoreas avsatta president Park Geun-Hye bad om ursäkt till folket utanför åklagarmyndigheten i Seoul.
Sydkoreas avsatta president Park Geun-Hye bad om ursäkt till folket utanför åklagarmyndigheten i Seoul. Foto: Kim Hong-ji/AP

DN sammanfattar händelsenyheter i korthet från världen. Detta hände medan du sov:

Avsatt president bad om ursäkt
Sydkorea. Sydkoreas avsatta president Park Geun-Hye bad om ursäkt till landets invånare när hon anlände till åklagarmyndigheten för förhör i den korruptionshärva som tvingade henne från makten. ”Jag ber om ursäkt till folket. Jag kommer troget att samarbeta under förhören”, sade hon till reportrar på plats. Det är hennes första uttalande sedan hon avsattes efter ett beslut av konstitutionsdomstolen den 10 mars. I och med beslutet har hon inte längre den immunitet som tidigare skyddat henne från att ställas inför rätta. Hon har genomgående nekat till anklagelserna, men vägrade att svara på åklagarens frågor medan hon var president. Park Geun-Hye är den första demokratiskt valda ledare som tvingas från presidentposten i landet.

(TT-Reuters)

Tillerson avstår Nato-möte
USA. USA:s utrikesminister Rex Tillerson kommer inte att närvara vid Nato-mötet i Bryssel i april, hans första möjlighet att träffa utrikesministrarna i Natos 28 medlemsländer.
Han kommer i stället att närvara när Kinas president Xi Jinping besöker president Donald Trump i Florida och senare åka till Moskva. Beslutet kan tolkas som att Trump sätter USA:s kontakter med stormakterna före kontakterna med de mindre nationerna som är beroende av landet för deras säkerhet, enligt två tidigare amerikanska tjänstemän.

(TT-Reuters)

Ivanka får kontor i Vita huset
USA. USA:s president Donald Trumps dotter Ivanka får ett eget kontor i Vita husets västra flygel, och får en ännu mer framträdande roll som sin fars rådgivare. Ivanka Trump ska även få tillgång till sekretessbelagda uppgifter och en särskild regeringstelefon. Uppgifterna om Trumps 35-åriga dotter bekräftas av en tjänsteman i Vita huset. Hon förväntas inte få någon officiell titel eller lön. Ivanka Trump kommer att arbeta med sin make, Jared Kushner, som är chefsrådgivare till presidenten och ofta vid sin svärfars sida. När det blev klart att Kushner skulle bli chefsrådgivare sade Ivanka Trump att hon inte skulle arbeta i Vita huset utan fokusera på att etablera familjen i Washington.

(TT-Reuters)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.