Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Medan du sov: Världen i korthet den 24 januari

En kvinna gör en snögubbe på Time Square.
En kvinna gör en snögubbe på Time Square. Foto: Yana Paskova/AFP

DN sammanfattar händelsenyheter i korthet från världen. Detta hände medan du sov:

USA:s monsterstorm lamslår New York
USA. I mångmiljonstaden New York har makthavarna beslutat stänga alla vägar, broar och tunnlar för vanlig trafik till följd av monsterstormen "Snowzilla" Men stämningen är ändå "upprymd" i The Big Apple, berättar svenska Maria Wretblad.
– Nu är det väldigt mycket snö här, jag skulle säga att det har snöat ungefär en meter. Jag skulle säga att det är som en riktigt bra svensk vinter. Det är ju inte obekant för oss svenskar men för New York är det riktig, riktigt mycket, säger Maria Wretblad i telefon vid 22-tiden på lördagskvällen New York-tid.

Enligt Reuters är planen att åter öppna vägar och tunnlar på söndagsmorgonen lokal tid.
Omkring 20 ovädersrelaterade dödsfall rapporterades under lördagen. Tre personer dött medan de skottat snö, och enligt myndigheterna i North Carolina har minst sex människor avlidit i trafikolyckor som kan kopplas till ovädret. Dödsfall har också rapporterats från Virginia, Kentucky och Maryland.

TT-AFP-Reuters


Clinton och Rubio får Iowa-stöd

USA. Iowas ledande tidning Des Moines Register ger en dryg vecka före det viktiga nomineringsmötet i den amerikanska delstaten sitt hett eftertraktade stöd till Demokraternas Hillary Clinton och Republikanernas Marco Rubio.

I ett uttalande på lördagen meddelade tidningens styrelse att besluten baserats på att man är imponerad av Hillary Clintons "kunskap och erfarenhet" och att man betraktar Floridasenatorn Marco Rubio som Republikanernas "största hopp" i presidentvalet i november i år.

Men även om tidningens stöd är eftertraktat och kan ge kandidaten en knuff uppåt, visar historien att det också kan bli precis tvärtom. Sedan 1988 har endast tre av de kandidater som fått tidningen stöd åkt vidare från delstaten med sitt partis nominering i ryggen.

TT-Reuters


 

Många drunknade när turistbåt sjönk

Nicaragua. Tretton människor dog när en turistbåt sjönk utanför Las Islas den Maíz (Majsöarna) utanför Nicaraguas karibiska kust. Ombord på båten fanns 32 turister från Latinamerika, USA och Storbritannien.

En talesperson för Nicaraguas regering uppgav att samtliga av dem som drunknade kom från Costa Rica.

Det blåste kraftiga vindar när olyckan inträffade på lördagen. Enligt talespersonen hade båten avseglat trots varningar om hårt väder. Kaptenen, som också är båtens ägare, greps efter räddningen enligt lokala medier.

TT


 

Mers-fall upptäckt i Thailand

Thailand. Thailand rapporterar nu sitt andra fall av den fruktade lungsjukdomen mers. Viruset påträffades hos en 71-årig man från Oman som var på resande fot mot den thailändska huvudstaden Bangkok i fredags, uppger landets sjukvårdsdepartement.

Det första fallet i Thailand rapporterades i juni förra året. Också då var det en man från Oman som smittats.

Mers påminner mycket om sars som spreds över världen 2003. Symtom på sjukdomen är hosta, halsont, andningssvårigheter och hög feber. Mers betraktas som dödligare men mindre smittsamt än sars.

TT-Reuters


 

Dödliga bilolyckor i Danmark

Danmark. Fyra människor i Danmark dödades på lördagen i två olyckor som båda involverade bilar som kört mot trafiken på motorvägen.

Tre personer miste livet sent på kvällen på Hillerøds motorväg när en personbil som körde i fel färdriktning krockade med en mötande bil.

Några timmar tidigare avled en 82-årig man efter att han kört mot trafiken vid Roskilde och frontalkrockat. Personerna i den mötande bilen – bland andra ett barn – blev lindrigt skadade.

TT-Ritzau

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.