Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Mediekrigaren leder Trumps stödtrupper

Han hävdar att George W Bush låg bakom 11 september och att amerikanska expresidenter bränner små barn i satanistiska ritualer.

Alex Jones och hans plattform Infowars har miljontals entusiastiska följare i USA. En av dem är Donald Trump.

DN:s Martin Gelin berättar om konspirationsteoriernas kung och om ett möte på en sportbar i Cleveland.

Den 2 december 2015 blev Donald Trump den första presidentkandidaten någonsin som deltog i Alex Jones radioprogram ”The Alex Jones Show”. Det var anmärkningsvärt, eftersom Alex Jones inte ägnar sig åt nyheter eller politisk debatt, utan åt konspirationsteorier.

Jones har sedan 1990-talet etablerat sig som en röst för de amerikaner som inte tror på den verklighet som beskrivs av massmedierna.

Foto:

Att George W Bush godkände terrorattacken den 11 september 2001 är en annan av teorierna som sprids på sajten. Skärmdump Infowars.

Han har konsekvent hävdat att president George W Bush låg bakom terroristattackerna mot USA 2001. Han menar att massakern i Sandy Hook 2012, där en ung man dödade 20 barn, var ett skådespel iscensatt av Obamaadministrationen i syfte att beslagta amerikanska medborgares vapen. Enligt Jones var det även den amerikanska regeringen som låg bakom terroristattacken i Oklahoma City 1996, där 168 personer omkom. Han tror att kemikalieföretaget Monsanto sprejar livsmedel med kemikalier för att göra amerikanska män infertila. Han hävdar att världens elit och USA:s samtliga levande expresidenter årligen samlas i ett slutet sällskap i en skog i norra Kalifornien för att offra små barn i en satanistisk ritual.

Foto:

I en video på Youtube berättas hur den amerikanska eliten bränner småbarn. Skärmdump Youtube.

Men i december 2015 var hans gäst en republikansk presidentkandidat som bara hade positiva saker att säga om Jones.

– Du har ett fantastiskt rykte, sade Trump till Jones under intervjun.

Inför presidentvalet 2016 ägnade Alex Jones all sin energi åt att sprida konspirationsteorier om att Hillary Clinton var en korrupt massmördare och drottning av ett landsomfattande pedofilnätverk. Han ägnade även stora delar av sitt program åt att prata om hotet från muslimsk invandring.

På Infowars, den plattform som samlar Alex Jones radioprogram och artiklar skrivna av hans medarbetare, har man också spridit bilden av Sverige som ett laglöst land, invaderat av våldsamma flyktingar från Mellanöstern. En typisk rubrik från förra året lyder ”Svenska städer förbereder sig för krig – migrationskrisen bortom all kontroll”.

Foto:

Enligt Infowars ska städerna i Sverige förbereda sig på krig på grund av migrationen. Skärmdump Infowars.

När president Trump i förra veckan uttalade sig om Sverige skrev Alex Jones brittiske medarbetare Paul David Watson snabbt en artikel till presidentens försvar: ”Sanningen om Sverige – Trump har rätt, massinvandringen har förstört Sverige”. Samme Watson utlyste nyligen en belöning på 2 000 dollar till journalister som vill åka till Sverige för att rapportera sanningen om problemen med invandring.

Läs mer: Trump till attack mot Kina

Under presidentvalskampanjen förra året var det få journalister i seriösa medier som tog Alex Jones på allvar. För den traditionella presskåren var det svårt att ana att hans konspirationsteorier och regelbundna vredesutbrott i direktsändning skulle få verkligt inflytande över väljarkåren.

Jones har för vana att slita av sig tröjan i sitt tv-program när han blir upprörd, för att sedan hoppa runt barbröstad medan han skriker att en global elit försöker förvandla det amerikanska folket till trälar.

Ändå är det svårt att överskatta hur mycket inflytande Jones hade över en betydelsefull grupp av Donald Trumps yngre anhängare. Under valkampanjen frågade jag regelbundet unga män som kommit till Trumps kampanjmöten hur deras mediekonsumtion såg ut. Det allra vanligaste svaret var ”Alex Jones och Infowars”. Många av dem jag talade med hade aldrig tidigare röstat i ett politiskt val, aldrig besökt ett politiskt evenemang.

Enligt företagen Quantcast och Alexa Internet, som kartlägger webbtrafik, har Infowars mer än 8 miljoner regelbundna besökare världen över. Alex Jones Youtube-filmer har setts 1,2 miljarder gånger och hans Facebook-videor når många miljoner – en färsk video har setts mer än 18 miljoner gånger, för att ta ett exempel.

Jones, som är baserad i en hemlig bunker utanför Austin, Texas, har mellan 50 och 75 personer som arbetar för honom, enligt Jon Ronson, en tidigare medarbetare.

Infowars målgrupp är amerikaner som känner sig utanför etablissemanget och ”systemet” och som nästan aldrig röstar i presidentval. I presidentvalet 2016 såg de för första gången en kandidat de trodde på. Det var dessutom första gången som Alex Jones tydligt stod bakom en kandidat som vann primärvalet, ett kontroversiellt drag för en person som profilerat sig som ilsken motståndare till så gott som alla politiker.

Men Donald Trump var annorlunda, enligt Jones. Under två år ägnade han sig åt en outtröttlig kampanj för Trump. Den nådde miljoner unga amerikaner.

– Det är svårt att säga att någon enskild individ avgjorde presidentvalet, men Alex Jones var oerhört inflytelserik i och med att han fick folk som i vanliga fall inte går och röstar att ta sig till vallokalerna, säger Morgan Pehme, en dokumentärfilmare som regelbundet följt Alex Jones under de senaste åren.

– Jones har inte lyssnare och tittare, utan följare. De ser honom som ett slags filosofisk ledare som talar till deras frustrationer, deras paranoia, deras känsla av att vara förtryckta och diskriminerade. Han lyckades tala till den här gruppen av väljare som känner sig svikna av alla andra medier. Så de är väldigt lojala gentemot honom. De följer hans uppmaningar, de köper produkterna han säljer. Och när han uppmanar dem att rösta på Trump så gör de det.

Läs mer: Kellyanne Conway om ”feminister som hatar män”

Med tanke på att presidentvalet avgjordes med så små marginaler i tre delstater kan de miljontals unga män som följer Alex Jones program och som aldrig tidigare röstat i presidentval ha haft avgörande inverkan på resultatet, enligt Pehme.

Foto:

Infowars slår fast att Obamas födelseattest är falsk. Skärmdump från Infowars.

Donald Trump och Alex Jones har hållit nära kontakt sedan intervjun förra vintern. Trump har själv bekräftat att han haft kontakt med Jones efter valet och deras retorik är ofta slående lika. I en intervju med New York Times i veckan säger även Jones att han regelbunden har kontakt med Trump. Han beskriver själv sina lyssnare som ”Trump-organisationens marktrupper, informationskrigare, en organisk motståndsrörelse”.

Trots att Trump nu har världens mäktigaste politiska ämbete fortsätter Jones att utmåla både sig själv och presidenten som en oppositionsrörelse mot den verkliga makten, som i deras verklighetsbeskrivning alltid förblir dold.

Alex Jones kontakter med Donald Trump ordnades ursprungligen genom Roger Stone, en erfaren republikansk strateg som arbetade för Vita huset under Richard Nixon. Han har länge varit en av Trumps närmaste vänner och har försökt övertyga honom om att ställa upp i presidentval sedan år 2000. Numera är Stone en regelbunden gäst hos Alex Jones, där de ägnade förra året åt att diskutera konspirationsteorier om familjen Clinton och en global näringslivselit.

I en intervju med DN säger Roger Stone att Alex Jones har ett enormt inflytande över sina anhängare.

– Han når fler personer än Fox News, säger Stone.

Han menar att Alex Jones är verksam i ett nytt medielandskap där sanningen inte längre är självklar. Han pratar om ”alternativa nyheter” som något positivt och menar att Donald Trump hade en fördel i presidentvalet, eftersom han instinktivt förstod den här förändringen, till skillnad från Clinton.

– Det går inte längre att tysta ned en stark nyhet. Clinton-kampanjens problem är att de är fast i 1980-talet och beter sig som om vi fortfarande bara har fyra tv-kanaler. De tror att man kan kontrollera medierna och stoppa en ofördelaktig nyhet. Men i dag finns internet och alla alternativa kanaler som innebär att det inte lägre går att tysta ned en skandal, sa Stone till DN inför valet.

Under republikanernas partikonvent i Cleveland förra sommaren blev Jones och Stone ett fenomen. De smög runt på sportarenan där evenemanget hölls, med ett kamerateam från Infowars, och klev fram till etablerade journalister och politiska veteraner som anklagades för att försöka stoppa Donald Trumps revolution.

Läs mer: Bannon: Trump kommer inte att kompromissa

Vid ett tillfälle träffade jag Stone och Jones tillsammans på en enkel sportpub ett par kvarter från konventområdet. Alex Jones pratade med sedvanlig dramatik om ett USA som hotades av tyranni om inte Trump blev president. Han jämförde vår tid med George Orwells ”1984”, men enligt Jones var det inte Trump som förespråkade en auktoritär politik, utan demokraterna och deras kumpaner i den globala världseliten, vars långsiktiga mål var att skapa tyranni i USA genom att beslagta alla vapen och på sikt förvandla folket till trälar.

Han upprepade en fras som blev något av en kampanjslogan för Jones under förra året:

– Svaret på 1984 är 1776!

1776 var året då USA grundades. Jones poäng var att den totalitära regim som skildras i Orwells bok bara kunde motarbetas med de revolutionära impulserna som fanns här 1776. Jones sade även att han såg Trump som en person som ser världen på samma sätt:

– Han skulle inte ha ställt upp på mitt program om han inte var medveten om idéerna jag sprider.

Alex Jones har heltidsarbetat med konspirationsteorier de senaste 20 åren. Tidskriften New Yorker har kallat honom USA:s ”överbefälhavare för konspirationsteorier”. Outtröttligt har han rest runt i USA med en filmkamera för att konfrontera de makthavare och institutioner som upprätthåller sakernas tillstånd.

Han fick sitt genombrott bland konspirationsteoretiker med dokumentären ”The secret rulers of the world” 2001, där han påstod sig ha infiltrerat ett slutet sällskap av ex-presidenter, bankdirektörer, och diverse makthavare och mediemoguler som enligt Jones årligen samlas i norra Kalifornien för att elda upp barn (i filmen får vi se konturerna av en liten figur i en stor eld som, med hjälp av pedagogiska pilar, förklaras vara ett litet barn som förre utrikesministern Henry Kissinger eldar upp).

I USA:s polariserade tvåpartisystem är Jones knappast en lojal republikan. Han ägnade Bush-åren åt att stå utanför Vita huset med en megafon och ropa att George W Bush var satanist.

Foto: Stephen Yang/Polaris/IBL

Alex Jones lade all sin energi på att sprida konspirationsteorier om Hillary Clinton inför presidentvalet. Foto: Stephen Yang/Polaris/IBL

Han ser själv sitt uppdrag som att bevara de revolutionära och antiauktoritära impulser som skapade USA och han pratar ofta symboliskt om att meja ned det han ser som en amerikansk aristokrati.

– Jag ska köra in en pistol i deras munnar och se vad de tycker om det. För jag är fri! Och det har varit min familjs historia att slåss, för vi är inte slavar, säger han mot slutet av ”The secret rulers of the world”.

Än i dag präglas hans tonläge av ett slags kronisk alarmism. Varje dag tycks vi komma närmare undergången, enligt Jones. Han tycks bara ha två röstlägen. Antingen skriker han förtvivlat, eller så viskar han för att dela med sig av någon hemlighet som är så skräckinjagande att han själv knappt kan tro på den.

Den här veckan livesände Alex Jones i 13 timmar i sträck eftersom USA, enligt Jones, befinner sig i ett ”aldrig tidigare skådat angrepp mot yttrandefriheten”. Inte på grund av Donald Trumps attacker på massmedierna, utan för att högerextrema röster och konspirationsteoretiker inte får höras i de etablerade medierna.

Läs mer: Kellyanne Conway om ”feminister som hatar män”

Hans teorier kan verka motsägelsefulla, men som historikern Richard Hofstadter konstaterar i ”The paranoid style in American politics”, ett standardverk från kalla krigets USA, är paranoida konspirationsteorier ofta lättare att förstå än den komplicerade verkligheten omkring oss.

”De paranoida rösterna ser väldens öde i apokalyptiska termer. De talar om födelsen och döden av hela världsordningar, hela system av mänskliga värderingar”, skriver Hofstadter, och fortsätter:

”Det paranoida medvetandet är därmed mer sammanhängande än den riktiga världen”.

I ett nyhetsklimat där utbudet av röster och världsåskådningar är oändligt erbjuder Alex Jones en sammanhängande berättelse. Men hans popularitet och inflytande hade varit svår att föreställa sig utan 2000-talets förändrade medielandskap.

I början av sin karriär bannlystes Jones av flera medier. När han började sprida myter om att George W Bush låg bakom terroristattacken 2001 portförbjöds han från radiokanaler i Texas, där det inte var populärt att kalla Bush massmördare. Jones vände sig i stället till webben och började sprida sina program på hemsidan Infowars.com och senare på YouTube, Facebook och Twitter.

Presidentvalet 2016 var det första valet där den dagliga nyhetsagendan inte sattes av traditionella massmedier, utan av sociala medier. Där skapades ovärderliga plattformar för den yttre högerns konspirationsteorier, som inebar att sajter som Infowars och Breitbart – ledd av Trumps nuvarande rådgivare Steve Bannon – fick större räckvidd än någonsin.

De konspirationsteorier som spreds av Jones satte en tydlig prägel på Trumpväljarnas världsbild. Enligt en undersökning av YouGov i december trodde 46 procent av dem på konspirationsteorin om att Hillary Clinton drivit ett pedofilnätverk från en pizzeria i Washington.

Foto: John Orvis/Splash News/IBL

Alex Jones håller upp en bild av den tidigare presidenten Bill Clinton med ordet ”våldtäkt”. Foto: John Orvis/Splash News/IBL

Pizzerian som utpekades attackerades i december av en man från North Carolina, beväpnad med automatkarbin. Efter attacken raderade Infowars flera tidigare inslag och inlägg där Jones spridit konspirationsteorin.

Enligt Tim Wu, juridikforskare på Columbia University och författare till flera böcker om USA:s medielandskap, kunde de ledande teknikföretagen i Silicon Valley ha gjort betydligt mer för att stoppa spridningen av den här typen av påhittade nyheter och konspirationsteorier.

– Först efter presidentvalet började Facebook vidta åtgärder mot fejkade nyheter och konspirationsteorier, men det var alldeles för lite och alldeles för sent. Facebook lyckades förbjuda pornografi, så varför kunde de inte stoppa fejkade nyheter? säger Tim Wu.

Den 8 november, på valnatten förra året, befann sig Alex Jones och Roger Stone i Infowars hemliga bunker utanför Austin, kallad ”Texas centrala kommandocentral och motståndets hjärta”.

För en person som ägnat hela sitt yrkesliv åt att stå i opposition mot världens makthavare var det svårt att ta in att Trump faktiskt vunnit presidentvalet. Det var som om konspirationskungen själv hade blivit nyckelfigur i en kampanj för det viktigaste politiska slaget i vår tid. Dokumentärfilmaren Morgan Pehme var den enda journalisten på plats i bunkern. Han berättar att Alex Jones för en gångs skull verkade helt förstummad.

– Det var ett av de ytterst få tillfällen jag sett honom vara oförmögen att formulera sina tankar. Han var genuint chockad över Trumps seger. Han var så förvånad över den här totala segern för det han trodde på, säger Morgan Pehme.

Tog han själv åt sig äran?

– Varken Alex eller Roger Stone gick så långt. Men man kunde se i hans ögon att han började inse att han nu var på väg att bli en av de mäktigaste personerna i USA.

Fakta.Donald Trump och högersajterna

President Donald Trump har kopplingar till två av de mest uppmärksammade högerextrema sajterna i USA – Infowars och Breitbert News.

Alex Jones webbplattform Infowars har mer än 8 miljoner regelbundna besökare världen över och hans Youtube-filmer har setts 1,2 miljarder gånger.

Infowars präglas av konspirationsteorier och vänder sig främst till yngre amerikaner som normalt inte intresserar sig för politik.

Breitbart News är en webbplattform som skapades av publicisten Andrew Breitbart 2007. Den har blivit känd för konspirationsteorier och pekas ut som rasistisk, kvinnofientlig och högerextrem.

Steve Bannon, nu topprådgivare till president Trump, var till augusti 2016 chef för Breitbart. Han har själv kallat sajten en ”plattform för alt-right”, en löst definierad rörelse som präglas av vit nationalism.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.