Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Medieprofessor: Egocentriskt, provokativt och bisarrt

00:57. Donald Trump svarar på misstankar om samarbete med Ryssland under en presskonferens.

”Det mest neutrala man kan säga är att det är bisarrt.” Det säger Orla Vigsø, professor i medie- och kommunikationsvetenskap, om Donald Trumps uppmärksammade presskonferens. Ledarstilen är utan historiskt motstycke.

Donald Trumps sätt att kommunicera liknar ingenting man sett någonstans i den politiska världen tidigare. Det enda det påminner om är sådant man kan få höra från människor under press som inte är politiker: näringslivsfolk, idrottare eller tränare som ballar ur.

Det menar Orla Vigsø, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Göteborgs universitet, efter att ha tagit del av Donald Trumps långa och märkliga presskonferens på torsdagskvällen.

Läs mer: Martin Gelin: Stökig presskonferens kulmen på kaotisk vecka för Trump

– Det mest neutrala man kan säga är att det är bisarrt. Hela stilen är väldigt konfrontatorisk och provokativ.

– Man har inte i sin vildaste fantasi kunnat föreställa sig att presidenten för den ledande nationen skulle vara så osammanhängande, säger Vigsø.

Presskonferensen hade sammankallats med anledning av att en ny kandidat till arbetsmarknadsministerposten skulle lanseras, Alex Acosta, sedan Trumps förstanamn hoppat av.

Presidenten ägnade dock mindre än två minuter av den 76 minuter långa tillställningen åt att tala om Acosta och ytterligare en person, som just godkänts till en post i administrationen. Acosta befann sig inte ens i rummet.

– Trump är extremt självcentrerad. Allt handlar om hur han tänker om saker och personer. Det är väldigt lite inriktat på landet eller regeringen. Det är man inte van vid. Även de mest egocentriska politikerna brukar framhålla att de är del av ett team.

Orla Vigsø har erfarenhet från Danmark av hur högerradikala populistiska politiker rönt framgång, och han ser vissa paralleller.

– När Fremskrittspartiet fanns hörde man de mest horribla saker sägas. De fokuserade mer och mer på hotet från ”muhammedanerna”, som de sade. De sade sig också vara en del av folket, och inte politiker.

– Men när andra populister har nått maktpositioner och blivit ”rumsrena” har de ändrat sin retorik. Det kan man inte säga att Trump gjort. Det är en enorm skillnad. Han måste ha ett otroligt stort ego.

Hur är hans kommunikationsstrategi, om han ens har någon?

– Det jag sett verkar fullständigt slumpartat. Det är som om han har en påse med saker han har åsikter om, och så plockas de upp utan sammanhang. Hade jag varit hans kommunikationsrådgivare hade jag försökt se till att han fick större ordning.

Under presskonferensen satt Trumps närmaste rådgivare på rad på första bänk, bland dem chefsstrategen Steve Bannon och seniorrådgivarna Stephen Miller, 31, och Jared Kushner, 36.

Det finns en möjlighet, om man är något konspiratorisk, att en del av dem som finns i presidentens absoluta närhet är nöjda med att statschefen är totalt antipolitisk, spekulerar Orla Vigsø.

– Trump är motsatsen till allt vad det politiska etablissemanget heter. Steve Bannon har i intervjuer sagt att han vill förstöra staten, och allt tyder på att Bannon är väldigt intelligent och målinriktad. Det kan kanske vara strategiskt att låta Trump erodera förtroendet för systemet.

– Allt folk ska behöva veta är i så fall att Trump är en stark person, och att han gör det han sagt.

Den församlade pressen var på torsdagskvällen mer aktiv än tidigare med att ifrågasätta presidentens utsagor. Det innebar dock inte att den fick fler svar. En faktakoll avfärdades. En kritisk fråga om möjlig antisemitism kallades oförskämd.

– Man kunde se vad som händer när journalisterna försöker vara mer på bettet, vara mer aggressiva – inte oförskämda men ställa mer specifika motfrågor. Då vänder han det till attack. Det är extremt lite spelrum för reportrar att få svar. Antingen ställer man menlösa frågor och får osammanhängande svar eller så ställer man kritiska frågor och får höra att man är oförskämd.

– Så där skulle ingen annan ledare göra. Han har taggarna utåt, säger Orla Vigsø.

Donald Trump har haft för vana att skälla på de flesta stora ”mainstreammedier” och kalla dem fejkmedier – bland andra CNN, New York Times, Washington Post och Wall Street Journal – och hylla ett fåtal andra, som högernationalistiska Breitbart News.

Ibland har han även berömt republikanskt färgade Fox News. Men kort efter presskonferensen fick Shepard Smith, nyhetsankare på Fox, ett vredesutbrott över hur nedlåtande Trump behandlar journalister som ställer frågor om administrationens kopplingar till Ryssland:

”Oppositionen blev hackad och ryssarna var ansvariga för det och ditt folk satt i telefon med Ryssland samma dag det hände, och vi skulle vara idioter för att vi ställer frågor? Aldrig!”

Trumps stödtrupp i medievärlden tycks inte ha vuxit.

Här kan du se hela presskonferensen.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.