Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Medieuppgifter: Soldater sätts in mot papperslösa

Enligt nyhetsbyrån AP överväger Trumpadministrationen att sätta in nationalgardet för att gripa papperslösa migranter. Uppgifterna tillbakavisas av Vita huset.

Uppgifterna om att Vita huset planerar att använda beväpnade trupper ur nationalgardet kom via nyhetsbyrån AP på fredagseftermiddagen. Enligt AP visar det elvasidiga dokument som nyhetsbyrån tagit del av att omkring 100.000 medlemmar kan komma att sättas in för att kunna gripa och utvisa miljontals papperslösa migranter från USA.

Planen om att militarisera invandringspolitiken skulle innebära att mängder av papperslösa immigranter som befinner sig också långt från gränsen till Mexiko – som Louisiana Oregon – skulle kunna gripas och utvisas.

Elva delstater är berörda av planen i utkastet: förutom de fyra som gränsar mot Mexiko även sju delstater längre in i USA.

Enligt AP har utkastet diskuterats inom departementet för inrikes säkerhet de två senaste veckorna. I dokumentet finns även ett förslag om att anställa ytterligare 5.000 agenter som ska arbeta längs gränsen mot Mexiko.

En annan nyhetsbyrå, Reuters, rapporterar att Vita huset tillbakavisar uppgifterna och kallar dokumentet för ”100 procent osant”.

Om insatsen blir verklighet kommer Nationalgardet att ställas inför en omfattande uppgift. Omkring 6 miljoner papperslösa immigranter beräknas bo i de elva delstater som blir föremål för insatsen. Till sist ligger beslutet om att sätta in trupperna hos de enskilda delstaterna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.