Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Medvind för Merkel i valupptakt

Foto: Katrin Hauter/action press/REX/Shutterstock

Dortmund. Med löften om full sysselsättning och kritik mot bilindustrin rivstartade Tysklands förbundskansler Angela Merkel valrörelsen. Genom att ignorera sin huvudmotståndare, socialdemokraten Martin Schulz, hoppas hon öka försprånget ytterligare.

Efter tre veckors semester är Angela Merkel tillbaka i hetluften. Utifrån parollen om att skapa ett ”Tyskland där man lever gott och gärna” drog hon i gång valrörelsen på lördagen.

– Sedan jag tog över som förbundskansler har arbetslösheten halverats, sade förbundskanslern självsäkert i en kongresshall i Dortmund i västra Tyskland.

När Angela Merkel efter 12 år som Tysklands ledare tar sats för att vinna ännu ett förbundsdagsval har hon opinionen i ryggen. Hennes kristdemokratiska union CDU och CSU får närmare 40 procent av väljarsympatierna, medan det näst största partiet Socialdemokraterna SPD ligger omkring 25 procent.

Merkel valde att tala om utbildningspolitik och pensioner, liksom värdet av familjen och omvårdnad. Hon lovade också full sysselsättning till år 2025.

– Vi ska få största antal människor i arbete. Med det menar jag en arbetslöshet under tre procent. Det tror jag att vi kommer att fixa, sade hon.

Med en starkt ekonomisk utveckling och en arbetslöshet som är bland de lägsta i Europa har hon oddsen på sin sida.

Huvudmotståndaren Martin Schulz försöker å sin sida vinna väljare som känner sig missgynnade i samhället utifrån parollen om att skapa ”social rättvisa”. Det var därför ingen tillfällighet att Angela Merkel valde att inleda valrörelsen i just Dortmund. Staden är en socialdemokratisk högborg med hög arbetslöshet och sociala problem. Genom att uppträda här försöker Angela Merkel visa att hon tar de frågorna på allvar.

– Å ena sidan går Tyskland bra. Å andra sidan känner många att vi lever i en brytningstid i snabb förändring och stor osäkerhet. Många känner att det inte är samma Tyskland som för tio år sedan, sade hon.

Hennes strategi går annars ut på att ignorera Martin Schulz. Inte en enda gång under talet nämnde hon hans namn. Inte heller hans parti SPD, som är den mindre parten i Merkels koalitionsregering, gavs någon uppmärksamhet.

Medan förbundskanslern varit på semester har debatten om dieselmotorns framtid rasat i Tyskland. Förtroendet för de tyska biltillverkarna har rasat efter uppgifter om att fusket med utsläppstester från dieselbilar skett i en större omfattning än vad som tidigare varit känt. Merkel har kritiserats för att hittills inte ha kommentera krisen, men från scenen i Dortmund avfyrade hon nu svidande kritik mot biljättarna.

– Stora delar av bilindustrin har tappat sin trovärdighet. Då måste vi agera, sade hon.

Merkel avfärdare kravet från Martin Schulz om att införa en kvot för e-bilar, men betonade att man nu snabbt måste ställa om från diesel och bensin till förnyelsebara bränslen.

– Vi som stat och regering måste se till att förutsättningarna finns där. Exempelvis genom bättre laddinfrastruktur.

Till de stora frågorna i valrörelsen hör diskussionen om inre säkerhet och trygghet. Den debatten berörde förbundskanslern inte alls.

– Jag hade velat höra henne prata om flyktingpolitiken och säkerheten, det är de viktiga frågorna för mig, säger byggingenjören Stefan Helmke som kommit för att lyssna på talet.

Trots det tänker han rösta på CDU.

– Merkel har ett bättre rykte internationellt. Det är ett plus för hennes parti. Och hon erbjuder ett hopp om att Tyskland ska gå bra även i framtiden, säger han.

Den nyexaminerade läraren Roxana Langner har ännu inte bestämt sig för vem hon ska rösta på.

– För mig är samarbetet med övriga Europa vikigast, och där skiljer sig inte Merkel och Schulz åt, säger hon.

Stämmer opinionsmätningarna ser Angela Merkel ut att vara ohotad på tronen. Mycket kan dock hända fram till valdagen den 24:e september.

Efter att hon avslutat sitt tal griper hon på nytt efter mikrofonen.

– Vi får inte glömma att valet inte är vunnet ännu!

Opinonsläget

Kristdemokraterna CDU/CSU 40

Socialdemokraterna SPD 24

Miljöpartiet die Grünen 8

Liberala FDP 8

Vänsterpartiet die Linke 8

Främlingsfientliga Alternativ för Tyskland AfD 8

Övriga 4

Opinionsundersökningen gjordes av institutet Forschungsgruppe Wahlen mellan 8-10 augusti. 1352 slumpmässigt utvalda svarade frågan om vilket parti de skulle rösta på om det vore val i dag.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.