Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 09:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/mer-an-20-grader-varmt-i-antarktis/

Världen

Mer än 20 grader varmt i Antarktis

Antarktis.
Antarktis. Foto: Rick Ridgeway/Scanpix

Värmerekorden duggar tätt i Antarktis i år. För första gången har mer än 20 grader uppmätts i området söder om 60:e breddgraden. Tidigare har noterades 18,3 grader noterats på Antarktiska halvön.

I söndags uppmätte brasilianska forskare 20,75 grader på Seymour Island, nästan en hel grad högre än det tidigare rekordet på 19.8 grader på grannön Signy Island i januari 1982, rapporterar The Guardian. 

Förra torsdagen slogs värmerekordet på den Antarktiska halvön. Då noterade argentinska forskare på Esperanza-stationen vid 63:e breddgraden 18,3 grader. Det är 0,8 grader varmare än den tidigare toppnoteringen på samma plats för fem år sedan.

Samma vecka noterade också Marambio på den Antarktiska halvön ett lokalt februarirekord på 14,1 grader.

Antarktis hör till de snabbast uppvärmda platserna i världen med nära tre grader de senaste 50 åren, enligt World Meteorological Organization. 

Samtidigt väcker två nya forskningsrapporter oro för den enorma Thwaites-glaciären i Västantarktis.

I en studie som refereras av Science Alert beskriver forskare upptäckten av ett jättelikt hål på glaciärens undersida. Hålet skulle ha rymt en ismassa på 14 miljarder ton, men större delen av den volymen ska ha försvunnit de tre senaste åren.

Brittiska och amerikanska forskare har bekräftat misstanken om att det finns varmt havsvatten under Thwaites-glaciären, skriver Washington Post. Det leder till farhågor om att att Västantarktis åter kan bli det öppna hav som fanns för 100.000 år sedan. En sådan utveckling skulle leda till höjda havsnivåer.

Ämnen i artikeln

Klimatet
Antarktis
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt