Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 18:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/mer-an-400-gripna-i-moskva-under-demonstration-mot-korrupt-rattsvasende/

Världen

Mer än 400 gripna i Moskva under demonstration mot korrupt rättsväsende

Demonstranter förs bort av polis under onsdagens demonstrationer i Moskva. Foto: Alexander Nemenov/AFP

MOSKVA. Över 400 personer greps i en demonstration för det fria ordet och rättssäkerheten i Moskva, däribland oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. Många bars in i polisbussarna med våld. En så massiv polisinsats har inte setts i Moskva på flera år.

Tjistye Prudy är en lummig boulevard i centrala Moskva. Som gjord för att flanera på. Nu har den förvandalts till ett slagfält.

Poliser i kravallutrustning fäller demonstranter till marken och bär in dem i bussar. Äldre damer klädda i högklackat och sommarklänning springer bredvid och skäller på poliserna, andra filmar med sina telefoner. Med jämna mellanrum ljuder knastriga rop ur megafoner att folk ska skingra sig. 

Den 12 juni är Rysslands nationaldag och helgdag. Över tusen personer har samlats för att kräva ett oberoende rättssystem. Minst tvåhundra av dem grips, mitt bland flanerande Moskvabor som är ute för att njuta av ledigheten.

En demonstrant som gripits tittar ut från polisbussen. Foto: Pavel Golovkin/AP

Dagen innan har husarresten för den undersökande journalisten Ivan Golunov hävts. Han greps i torsdags förra veckan och anklagades för droghandel. Golunov tilläts inte sova på ett dygn och vittnade om misshandel när han satt häktad. Han hade enligt läkarutlåtande blåmärken vid revbenen, skråmor på bröstkorgen och misstänkt hjärnskakning.

Anklagelserna mot Golunov var uppenbart fabricerade – fotografierna på kokain hade inte tagits i hans bostad och enligt medicinska analyser har han själv inte använt droger. Hundratals oberoende journalister i Ryssland satte igång en omfattande kampanj. Efter fem dagar drog inrikesministeriet tillbaka alla anklagelser mot Golunov och husarresten hävdes tisdag kväll. Det var en enorm seger för det ryska civila samhället.

Författaren Lev Rubinstein anser att demonstrationerna måste fortsätta. Många fler oskyldiga sitter dömda, Golunov var bara en av dem, säger han. Foto: Anna-Lena Laurén

Den planerade demonstrationen för Golunov hölls i alla fall. Själv valde han att inte delta och demonstrationen hade inte fått tillstånd. Men författaren och sovjetdissidenten Lev Rubinstein beslöt trots detta att gå ut på gatan.

– Vi får inte ge upp nu. Hundratals oskyldiga personer sitter kvar i ryska fängelser, de ska friges allihopa. Ivan var bara en av många, säger Lev Rubinstein. Jag träffar honom när manifestationen precis inletts, innan polisen börjar gripa folk.

Galina Morozova och Tatiana Studinikina är pensionärer som har gått ut för att protestera mot det godtyckliga rättsväsendet.

– Vem som helst kan råka ut för det här. Det räcker med att vara en obekväm person, eller så behöver polisen helt enkelt en syndabock. Då placerar de narkotika i din ficka och du kan få tjugo år i fängelse, säger Galina Morozova.

Tatiana Studinikina och Galina Morozova demonstrerar mot den obefintliga rättssäkerheten. Vem som helst kan få narkotika placerat i fickan av polisen, säger de. Foto: Anna-Lena Laurén

Demonstranterna hade planerat att hålla en manifestation utan tal eller slagord. Avsikten var att samlas fredligt och därefter vandra till inrikesministeriet på Petrovkagatan. Det lyckades inte, eftersom polisen spärrade vägen och därefter började gripa folk. Över 400 personer greps, bland dem oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. Hans nära medarbetare Leonid Volkov sitter just nu av ett femton dagar långt straff för att tidigare ha ordnat en olaglig demonstration.

Flera av de gripna var minderåriga och journalister. Myndigheterna signalerade mycket klart att om man var tvungen att backa i fallet Golunov, så betyder det inte att man kompromissar på andra håll. En så massiv polisinsats mot demonstranter har inte satts in på flera år i Moskva.

Få är förvånade. Att fallet Golunov är ett undantag har oberoende ryska journalister varit på det klara med från början.

– Processen mot Golunov är slut. Men processen mot ett laglöst system har bara börjat. Bara när alla är lika inför lagen kan vi tala om seger, skriver den oberoende tidningen Vedomosti i en ledare.

Hundratals personer har gripits under dagens demonstrationer. Foto: Pavel Golovkin/AP

Det ryska rättssystemet är dokumenterat korrupt. Många sitter fängslade för brott de inte har begått, eller inte har haft det fulla ansvaret för. Få har dömts på order av Kreml. Det är betydligt vanligare att potentater på längre nivå försöker tysta obekväma röster, vilket fallet Golunov var ett bra exempel på. Av allt att döma var det någon på lägre nivå som ville oskadliggöra honom.

Fallet Jurij Dmitrijev – historikern som kartlade massgravar och två gånger har gripits för pedofilbrott – är av en annan kaliber. Där är det uppenbarligt någon högre upp i hierarkin som vill tysta honom. Dmitrijev friades i sin första rättegång, men greps på nytt. Nu står han för andra gången anklagad för uppenbart fabricerade pedofilbrott.

Också Dmitrijev stöds av en mäktig civil kampanj. Hur osannolikt det än verkar att han frias en andra gång visar fallet Golunov att allt är möjligt.

Men faktum kvarstår: inga enskilda segrar avskaffar ett korrupt system.