Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Mer än en miljard människor svälter

För första gången i världshistorien, lider mer än en miljard människor runtom i världen av hunger och kronisk undernäring. Det är ungefär var sjätte person och omkring 100 miljoner fler än förra året.

FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO publicerade under måndagen sina senaste beräkningar om hunger och kronisk undernäring. Beräkningarna visar att hungern i världen är värre än någonsin Enligt uppgifterna går nästan 1.020 miljoner människor hungriga varje dag.

Siffrorna är ett nederlag för FN som i sina millenniemål bland annat slagit fast att fattigdomen och hungern i världen ska halveras fram till år 2015.

Orsaken till ökningen av svält och hunger är, enligt FAO, inte brist på spannmål utan den globala ekonomiska nedgången. Den ekonomiska krisen har minskat möjligheterna för de fattiga att skaffa arbete och inkomst vilket allvarligt försämrat deras tillgång till mat.
 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.