Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 13:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/mer-an-en-miljon-evakueras-nar-cyklonen-drar-in-over-land/

Världen

Dödssiffran stiger efter cyklonen Fanis härjningar

Bild 1 av 3 Gatustånd nedblåsta av cyklonen Fani utanför Puri i Odisha.
Foto: AP
Bild 2 av 3 Cyklonen Fani väntas dra in över land på fredagsmorgonen.
Foto: AP
Bild 3 av 3 Evakuerade i ett nödskydd i Puri.
Foto: Dibyangshu Sarkar/AFP

Minst åtta personer uppges ha mist livet till följd av cyklonen Fanis framfart i Indien, rapporterar lokala medier. I Bangladesh ska även en kvinna ha omkommit på grund av ett fallande träd, enligt myndigheter i landet.

Rätta artikel

Över en miljon människor som bor längs den indiska östkusten har evakuerats i samband med att cyklonen Fani drog in över delstaten Odisha på fredagsmorgonen.

Förutom översvämningar och omkullblåsta hus ska minst åtta personer ha dött i området, skriver Times of India. En siffra som kan komma att stiga, då man fortfarande inväntar information för många av de drabbade platserna.

Flygplatser stängdes, båtar flyttades från hamnar och hundratals tåg till Odisha ställdes in. I kuststaden Puri i Odisha nådde vindarna upp till 68 meter per sekund. Bara där har runt 160 personer skadats. Flera städer och byar i Odisha har drabbats av strömavbrott, och i delstatens huvudstad Bhubaneshwar rapporteras det om träd och elstolpar som knäckts eller slitits upp ur marken.

– Energiinfrastrukturen är fullkomligt förstörd, säger Naveen Patnaik, chefsminister i delstaten, till AFP.

Efter Odisha rörde sig Fani vidare mot delstaten Västbengalen och huvudstaden Calcutta. Redan före Fanis ankomst hade närmare 50 hus delvis förstörts i det västbengaliska distriktet Purba Medinipur på grund av kraftiga vindar och regn.

En flygplats stängdes och både tåg- och busstrafiken begränsades, och hundratusentals invånare uppmanades att lämna sina hem.

– Vi övervakar situationen dygnet runt och gör allt som krävs. Var uppmärksamma, ta hand om er och håll er i säkerhet de närmaste två dagarna, twittrade Västbengalens chefsminister Mamata Banerjee.

Fani väntas nu dra vidare mot Bangladesh men med minskad styrka, enligt India Meteorological Department. Reuters rapporterar om att 2,1 miljoner människor i Bangladesh fått evakuera, och enligt landets myndigheter har en kvinna omkommit på grund av ett fallande träd.

Odisha i nordöstra Indien är ofta utsatt för väderkatastrofer. För 20 år sedan dog mer än 8.000 i den hittills värsta stormen. Den här gången arbetar myndigheterna intensivt för att undsätta människor som bor längs kusten.

Sammanlagt väntas 100 miljoner människor påverkas av ovädret, enligt tidningen Indian Express.