Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Mer plast än fisk i haven 2050

Foto: NOAA Pacific Islands Fisheries Science Center/AP

Om spridningen av plast i naturen fortsätter att öka i nuvarande takt kommer det finnas mer plast än fisk i haven, mätt i vikt, år 2050, enligt en rapport från välgörenhetsorganisationen Ellen MacArthur Foundation.

Produktionen av plast har ökat från 15 miljoner ton 1964 till 311 miljoner ton 2014. Och under de kommande 20 åren väntas den fördubblas från nuvarande nivå enligt rapporten, som presenterades under Världsekonomiskt forum i schweiziska Davos. 2050 beräknas en femtedel av all olja som produceras gå till produktion av ny plast.

Bara 14 procent av alla plastförpackningar återvinns. Minst åtta miljoner ton plast hamnar varje år i haven, enligt rapporten. Det motsvarar en sopbilslast med plast – varje minut. Och 2050 väntas, om inget görs, utsläppen motsvara fyra sopbilslaster per minut.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.