Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Merkel: Alla måste återvända när krigen är slut

Tysklands förbundskansler Angela Merkel sa på lördagen att alla som flytt till Tyskland från Syrien och Irak måste återvända till sina hemländer så snart krigen där är slut.

Trycket är hårt på den tyska förbundskanslern sedan landet hittills tagit emot 1,1 miljoner flyktingar, många av dem från de hårt krigsdrabbade länderna Syrien och Irak.

Kritiken har bland annat kommit från högerextrema Alternativ för Tyskland, AfD, som vill att Tyskland ska förhandla med grannlandet Österrike för att minska inflödet av flyktingar.

På lördagen gick Merkel ut med beskedet att de flyktingar som lämnat sina länder till följd av krig och terrorangrepp måste göra sig beredda att vända tillbaka till sina länder så snart fred råder och IS har slagits tillbaka, skriver nyhetsbyrån Reuters.

– Vi måste säga till människor att de uppehåller sig här tillfälligt och att vi förväntar oss att, när det har blivit fred i Syrien igen och IS har besegrats i Irak, då ska de ge sig hem igen med de kunskaper de har förvärvat här, sa Merkel.

Detta besked räcker inte för AfD vars partiledare Frauke Petry menar att den tyska gränspolisen ”i nödfall” ska använda sina vapen och skjuta flyktingar som försöker ta sig över gränsen.

– Polisen måste förhindra illegal passage över gränsen och vid behov använda sitt vapen, svarade Petry på en fråga från tidningen Mannheimer Morgon om vad en vakt ska göra om en flykting klättrar över stängslet.

Petry sa sedan att hon inte vill att någon måste skjuta en flykting men att det är ”en sista utväg” om inget görs för att stoppa flyktingströmmen.

På fredagen kastades en handgranat in på en flyktinganläggning i den tyska staden Villingen-Schwenningen. Granaten, som var skarp, exploderade inte, skriver The Independent. Ett tjugotal flyktingar befann sig i byggnaden när attentatet ägde rum.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.