Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Merkel: Den tyska flyktingpolitiken ligger fast

Foto: Odd Andersen/AFP

Den tyska regeringen ändrar inte landets flyktingpolitik efter framgångarna för det främlingsfientliga partiet AfD i helgens delstatsval, säger förbundskansler Angela Merkel.

– Gårdagen var en svår dag för CDU, erkänner Merkel, efter ett möte med ledare från hennes kristdemokratiska parti.

Trots nederlaget finns inga planer på att ändra den tyska flyktingpolitiken, även om EU fortfarande inte har någon hållbar lösning för att hantera flyktingkrisen.

– Jag är fullt övertygad om att vi behöver en europeisk lösning på och att den behöver tid, säger Merkel enligt nyhetsbyrån Reuters.

Utrikesminister Margot Wallström (S) tror att valresultatet kan göra det svårare för Angela Merkel att fortsätta sin linje.

– Det är klart om hon inte har tyskarna med sig så kommer det att bli svårare att driva en ambitiös och human migrationspolitik, säger Wallström till TT på väg in till dagens utrikesministermöte i Bryssel.

Även EU-samarbetet kan påverkas, fruktar hon.

– Tyvärr så är det framgångar för högerextremistiska och främlingsfientliga partier och rörelser och det bådar inte gott för EU-samarbetet, säger Wallström.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.