Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Merkel i öppen strid om asylpolitiken med sin inrikesminister

Tysklands inrikesminister Horst Seehofer och förbundskansler Angela Merkel strider om asylpolitiken.
Tysklands inrikesminister Horst Seehofer och förbundskansler Angela Merkel strider om asylpolitiken. Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP

BERLIN. Förslaget om att avvisa asylsökande vid den tyska gränsen har orsakat en öppen strid inom den tyska regeringen. Förbundskansler Angela Merkel befinner sig på kollisionskurs med sin egen inrikesminister. 

Än en gång får asylpolitiken den tyska regeringen att skaka. Den här gången handlar det om inrikesminister Horst Seehofers planer på att avvisa asylsökande som sökt asyl i något annat EU-land vid den tyska gränsen. 

Hans ”masterplan” för asylpolitiken skulle ha presenterats tidigare i veckan men fick skjutas på framtiden efter att Merkel lagt in sitt veto mot förslaget. Förbundskanslern vill se en gemensam europeisk lösning och starkare skydd av EU:s yttre gränser. På spel står den fria rörligheten inom unionen. 

Konflikten utspelar sig inför öppen ridå och positionerna är så fastlåsta att någon uppgörelse ännu inte är i sikte. Medan Merkel håller fast vid sitt ”nein” har Seehofer, som tillhör Merkels kristdemokratiska systerparti från Bayern CSU, meddelat att han inte kommer att vika sig.

 ”Vem vill ha ett nyval?”, undrar tidningen die Welts chefredaktör

Läs mer: Merkel pressad av jättelik asylskandal  

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.