Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Merkel: Jag tror inte på samkönade äktenskap

Angela Merkel är medlem av den evangeliska kyrkan.
Angela Merkel är medlem av den evangeliska kyrkan. Other: Michael Sohn/AP

Tysklands förbundskansler Angela Merkel är emot diskriminering av homosexuella, men tror inte på samkönade giftermål. ”För mig, personligen, är äktenskap en man och en kvinna som lever ihop”, säger hon.

Det var i samband med en Yotubeintervju med Florian Mundt (även känd som LeFloid) som den kristna toppolitikern gav sin syn på homoäktenskap. Tidigare har hon stött jämlika rättigheter i skattelagstiftningen för personer som lever i partnerskap och sagt att diskriminering bör avskaffas, skriver The Guardian.

– Jag är en person som i hög grad stöder avskaffandet av all diskriminering; Vi har kommit långt; jag minns för 25 år sedan när människor inte vågade säga att de var bögar eller lesbiska, säger hon enligt Huffington Post.

Trots det är hon ingen anhängare av samkönade äktenskap, utan anser att det är ett förbund som är ämnat mellan en man och en kvinna.

– Det är min uppfattning, men jag stöder civila partnerskap.

I maj sade förbundskanslern nej till samkönade äktenskap i Tyskland i samband med folkomröstningen i Irland.

– Dagen var en viktig milstolpe för att avlägsna diskriminering och förbundskanslern är glad över det… men samkönade äktenskap är inte ett mål för den här regeringen, sade en talesperson för Merkel efteråt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.