Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Merkel klarade kanslervalet – en sensationell politisk karriär går vidare

01:00. Angela Merkel har för fjärde gången valts till Tysklands förbundskansler. En nästan sex månader lång jakt på en regering är nu över.

BERLIN. Angela Merkel har valts till förbundskansler för fjärde gången. Därmed går en sensationell politisk karriär vidare. 

I vit kavaj och med maken Joachim Sauer i släptåg gjorde Angela Merkel entré i förbundsdagen på onsdagsmorgonen för att väljas till förbundskansler. Hon känner proceduren väl. Tre gånger tidigare har hon svurit kanslereden om att tjäna det tyska folket och försvara landets lagar. 

Applåder utbröt när talmannen Wolfgang Schäuble meddelade röstisiffrorna. För att nå majoritet krävdes 355 röster. Merkel fick 364 röster, förvisso en majoritet men ingen rungande sådan. 

Om Merkel sitter kvar hela mandatperioden kommer hon att tangera Helmut Kohls rekord. Han var kansler i 16 år och är hittills den som styrt Tyskland längst i modern tid. 

På den punkten har beskedet från kanslern hittills varit glasklart. 

– Jag sitter hela perioden. 

Läs mer: Kritik mot Merkels nya regering - bara en minister från forna öst 

Senare under dagen bär det av till slottet Bellevue där kansler svärs in av presidenten Frank-Walter Steinmeier. Därmed är den längsta regeringsbildningen i Tysklands moderna historia över. Närmare ett år efter valnatten kan den nya stora koalitionen mellan Kristdemokraterna CDU/CSU och Socialdemokraterna SPD installeras. 

Det innebär att det främlingsfientliga och högerpopulistiska partiet Alternativ för Tyskland (AFD) får rollen som oppositionsledare i förbundsdagen.

Läs mer:  Högerpopulister tar hjälp av Trumps förre rådgivare Steve Bannon  

Jämfört med förra mandatperioden har oppositionen har stärkt sin ställning i förbundsdagen. Efter valet 2013 fick regeringsparterna CDU/CSU och SPD stöd av 67,2 procent av väljarna, jämfört med 53,4 procent i valet i höstas.  

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.