Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Merkel och Löfven sätter press på EU-länder att ta emot flyktingar

Stefan Löfven har pressträff tillsammans med Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Berlin.

Sverige ska tillsammans med Tyskland ta krafttag för att fler EU-länder ska ta emot flyktingar från krisdrabbade länder. Det beskedet lämnar statsminister Stefan Löfven och förbundskansler Angela Merkel.

 Statsminister Stefan Löfven anlände på tisdagen till Berlin för en snabb arbetslunch med Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Bara en fråga stod på agendan: den pågående flyktingsituationen i Europa.

Tyskland och Sverige är de länder i EU som tar emot flest flyktingar och bägge regeringscheferna kräver nu av övriga medlemmar att också de tar större andel av flyktingarna. Senare i veckan väntas EU-kommissionen ta ett initiativ i frågan men det är långt ifrån självklart att det kommer att gillas av alla medlemsländer.

- Jag är optimistisk, vi kommer att hitta en lösning, kanske inte i morgon eller nästa vecka men vi ska klara det, säger Angela Merkel.

Hon får medhåll av Stefan Löfven:

- Vi har enats om att fortsätta driva på för en reformerad europeisk flyktingpolitik. Alla länder måste ta sitt fulla ansvar för att hjälpa människor på flykt, säger han.

Varken Löfven eller Merkel vill hota övriga EU-länder med sanktioner utan vill lösa frågan genom samtal.

- Vi ska inte i första hand söka straffa eller attackera de andra medlemsländerna utan söka enighet, säger Stefan Löfven.

Senare på tisdagen ska Stefan Löfven ha ett möte med Österrikes förbundskansler Werner Faymann i Stockholm. Även då är det flyktingfrågan som står på agendan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.