Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Merkel ställer upp för ännu en period

Angela Merkel närmar sig mikrofonerna på podiet för att ge beskedet att hon på nytt ställer upp som kandidat till förbundskanslerposten.
Angela Merkel närmar sig mikrofonerna på podiet för att ge beskedet att hon på nytt ställer upp som kandidat till förbundskanslerposten. Foto: Tobias Schwarz / AFP

Angela Merkel ställer upp som kandidat till posten som Tysklands förbundskansler för ännu en period. Det sade hon på en presskonferens i Berlin på söndagskvällen.

Beskedet var inte oväntat. Merkel ställer upp när ny förbundskansler ska utses 2017 i samband med valet i Tyskland, men det är ett beslut hon säger sig ha tagit först efter grundligt övervägande:

– Jag har innehaft posten i elva år, så det är verkligen inget trivialt jag haft att ta ställning till, varken för partiet, för landet eller för mig personligen, säger Merkel.

Hon talade om hur tiden som kansler kantats av svåra och osäkra tider och att mer av den varan stundar. Med en ny och oprövad person som tar vid som president i USA inom kort, ett Ryssland som Tyskland och övriga Europa har svårt att samarbeta med och ett Storbritannien som inte vill vara med i EU längre, saknas det inte utmaningar för den politiker som i mycket kommit att symbolisera europeisk stabilitet.

– Jag ställer gärna upp med min erfarenhet, säger Angela Merkel, som på söndagen informerade sitt kristdemokratiska parti CDU om beslutet hon kommit fram till.

   Läs mer: Ingmar Nevéus: Stor chans att Merkel fortsätter som regeringschef

Angela Merkel förklarade att demokrati, frihet, rättssäkerhet och respekt för alla människors lika värde, oavsett ras, kön och etnicitet, är värden hon alltid ställer sig bakom.

Runt 55 procent av tyskarna önskar se 62-åriga Merkel – landets åttonde förbundskansler sedan andra världskrigets slut – som kansler även under en fjärde period, medan 39 procent vill att hon avgår, enligt opinionsinstitutet Emnid, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Enligt tyska medier bekräftade Merkel tidigare på söndagen, under ett möte i Berlin med övriga CDU-toppar, att hon ställer upp för ytterligare en period. ”Die K-frage”, frågan om vem som ska bli partiets kanslerskandidat 2017, har under lång tid varit en central fråga i landets politiska kretsar.

Angela Merkel – född i väst, växte upp i öst

Angela Merkel föddes i Hamburg den 17 juli 1954, men flyttade tidigt till dåvarande Östtyskland där fadern Horst Kasner arbetade inom protestantiska kyrkan.
Hon studerade och forskade i fysik innan hon engagerade sig politiskt i samband med Berlinmurens fall 1989. Hon var biträdande talesperson i DDR:s sista regering 1990 och blev samma år förbundsdagsledamot för konservativa CDU i det gamla svenskområdet Stralsund-Vorpommern-Rügen, som hon fortfarande representerar.
1991 blev hon ungdoms- och kvinnominister under Helmut Kohl och tre år senare miljöminister. Efter högerns valförlust 1998 blev hon först generalsekreterare i CDU och från 2000 även partiledare.
Valet 2005 gjorde henne till förbundskansler, varefter CDU och det bayerska systerpartiet CSU regerat i allians med dels socialdemokratiska SPD (2005—09), med liberala FDP (2009—13) och sedan återigen med SPD (2013—).

Källa: TT

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.