Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 18:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/merkel-storbritannien-bor-fa-en-forlangning-for-att-undvika-krasch/

Världen

Löfven: Theresa May måste förklara sig

Sveriges statsminister Stefan Löfven anländer till EU-toppmötet i Bryssel. Foto: KENZO TRIBOUILLARD

BRYSSEL. Mycket tyder på att EU:s stats- och regeringschefer går med på Theresa Mays begäran att skjuta upp Brexit. Men det löser inte alla problem, konstaterar den svenska statsministern Stefan Löfven.

– Sverige är inriktat på ett ordnat utträde. Men det får inte ske på bekostnad av EU:s institutioner, säger han på väg in till mötet.

Rätta artikel

Stefan Löfven framhåller att det finns mycket att förlora på om Storbritannien lämnar EU utan ett avtal. 

– Vi har studenter, företagare och 100.000 svenskar som bor i Storbritannien. Det är så många berörda och mycket står på spel, säger han.

Han konstaterar att en förlängning av Storbritanniens utträde inte löser alla problem, men gör det möjligt för förhandlingarna mellan Tories och Labour att komma fram till en lösning.

– Samtidigt vill vi inte att en förlängning skadar EU:s institutioner och legitimitet. Här måste vi hitta en balans.

När Stefan Löfven talar om att EU:s institutioner inte får skadas handlar det om parlamentet, rådet och kommissionen. Storbritannien ska vara med i valet till Europaparlamentet om man är medlem efter den 22 maj.

När det gäller rådet, där ministrarna från medlemsstaterna möts, handlar det om att övriga EU-länder oroar sig för att Storbritannien kan börja obstruera på mötena om landet får en ny regering under till exempel tidigare utrikesministern Boris Johnsons styre.

Frågan runt kommissionen, ”EU:s regering”, rör om Storbritannien ska ha rätt att utse en ny kommissionär när den nuvarande kommissionen avgår i sommar. Frankrike tillhör de länder som inte vill ha en brittisk kommissionär nästa mandatperiod.

Stefan Löfven vill inte uttala sig om han vill se en kort eller lång förlängning av Storbritanniens EU-medlemskap.

– Men ju längre förlängningen är desto större är risken att EU skadas.

Innan toppmötet möttes Löfven och fem andra regeringschefer hos Belgiens premiärminister Charles Michel. Anledningen till mötet var att Belgien, Frankrike, Irland, Nederländerna, Danmark och Sverige är närmaste grannländer till Storbritannien och berörs mest av Brexit.

Enligt Stefan Löfven är alla sex länder eniga om att försöka ge en förlängd Brexit.

– Men det kräver att Theresa May kan förklara situationen och hur hon ser på vägen framåt. 

Tysklands förbundskansler Angela Merkel, mäktigast av alla EU-ledare, säger på väg in till mötet att det är nödvändigt att britterna förbereder sig för att delta i EU-valet.

Hon vill att EU:s 27 övriga medlemsstater intar en öppen och konstruktiv attityd till Theresa Mays begäran om uppskjuten Brexit.

– Vi måste fråga oss själva vad som är bäst för ett bra samarbete och utifrån vårt intresse. Det är ett ordnat utträde och enighet bland oss 27, säger Angela Merkel.

Om Merkel får som hon vill kommer alltså Storbritannien att få längre tid på sig att enas om ett utträdesavtal med EU.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel grillas av journalister inför det avgörande Brexitmötet. Foto: ARIS OIKONOMOU

Exakt hur lång förlängning Storbritannien bör få vill inte Merkel gå in på. Men hon räknar med att det blir längre än de tre månader som May har bett om.

Men att Storbritannien får en förlängning är inte ristat i sten. Framför allt den franska presidenten Emmanuel Macron är tveksam.

– Inget är bestämt om en förlängning ännu, säger Macron.

Han tycker att EU måste respektera resultatet i den brittiska folkomröstningen och inte har någon skyldighet att mildra dess konsekvenser. Den franska presidenten är uppenbart otålig och tycker att Brexitfrågan sväljer alltför mycket syre från EU-arbetet.

– Tiden för ett beslut är inne. Jag kommer att lyssna otåligt på vad May har att säga, säger Macron.

Frankrikes president Emmanuel Macron är tveksam till att Storbritannien ska få skjuta upp Brexit igen. Foto: PHILIPPE HUGUEN

May själv antog en positiv attityd när hon anlände till mötet. Det trots att ingen från EU-håll verkar stödja hennes begäran om en förlängning fram tills 30 juni i år. 

– Jag har bett om en förlängning till 30 juni. Men det som är viktigt för oss är vilken förlängning som helst som gör det möjligt för oss att lämna när vi har kommit överens om ett utträdesavtal. Då kan vi lämna 22 maj och börja bygga en ljusare framtid. 

Storbritanniens premiärminister Theresa May pressas att förklara sig av övriga EU-ledare. Foto: Riccardo Pareggiani

EU ställer flera krav på Storbritannien för att landet ska få skjuta upp Brexit. I ett utkast till beslut, som tagits fram av Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, framgår att om Storbritannien fortfarande är medlem 23-26 maj måste landet ordna val till Europaparlamentet. Gör inte britterna det blir de utkastade ur EU.

I utkastet är formuleringen ”om Storbritannien inte lever upp till detta åtagande kommer utträdet att äga rum den 1 juni”. Det är ett hot som säkert kan glädja de mest hårdförda Brexitörerna i parlamentet i London. De vill helst att landet lämnar EU utan ett avtal.

I Donald Tusks utkast står även att Storbritannien måste uppföra sig väl under en förlängningsperiod och inte obstruera EU:s arbete. Det anges att ”Storbritannien ska uppträda på ett konstruktivt och ansvarsfullt sätt genom hela denna unika period”.

Men EU kan inte tvinga Storbritannien att uppföra sig väl, bara önska det politiskt. Det finns ingen juridisk kraft att sätta bakom de orden.

Läs mer: Fem saker du måste veta inför kvällens krismöte om Brexit

Läs mer: X:en i dokumentet som kan avgöra britternas framtid