Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Merkel till angrepp mot Dresdenprotester

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel tar i sitt nyårstal skarpt avstånd från demonstrationerna i Dresden mot ”islamiseringen”.  Hon varnar deltagarna för initiativtagarnas fördomar, kyla och hat.

Traditionsenligt tv-talar den tyska förbundskanslern Angela Merkel till medborgarna ikväll, nyårstalet sänds i de två public service-kanalerna ARD och ZDF.

Det går dock redan nu att ta del av hennes budskap på regeringens hemsida.

I sin återblick på året som gått kommer Merkel snabbt in på Ryssland.

Hon understryker än en gång att hon ser Ryssland som en samarbetspartner när det gäller säkerheten i Europa, men slår fast att Europa inte kan acceptera brott mot folkrätten och en världsordning där den starkes rätt gäller.

Lika givna ämnen i återblicken är ebolaepidemin och IS-terrorn som fått miljoner på flykt.

– Det är en självklarhet att vi måste ta emot människor som söker sin tillflykt hos oss, står det att läsa i Merkels tal.

Och med det kommer Angela Merkel in på det fenomen som kallas Pegida – de ”patriotiska européer” i Dresden som varje måndag de senaste månaderna demonstrerat mot det man kallar ”islamiseringen av västerlandet”.

Den senaste gången samlade Pegida-demonstrationen 17 500 deltagare och den paroll som blev en symbol för upproret mot DDR-diktaturen för 25 år sedan – Wir sind das Volk (Vi är folket) – hörs åter på måndagarna i Dresden.

Angela Merkel tar skarpt avstånd:

– Många av dem som ropar ”Wir sind das Volk” menar i själva verket: Ni hör inte till oss, på grund av er hudfärg eller er religion.

Hon varnar alla för att delta i demonstrationerna, i initiativtagarnas hjärtan finns ”fördomar, kyla, ja till och med hat”.

Avståndstagandet utgör ett klart ställningstagande i ett läge när en debatt blossat upp internt i hennes parti hur man ska förhålla sig till fenomen som det nybildade partiet AfD (Alternativ för Tyskland) och Pegida-demonstrationerna.

Kritikerna hävdar att Merkel med sin kurs mot mitten lämnat fältet fritt för högerkrafter och att Kristdemokraterna (CDU) tar allt för lätt på de frågor som får människor att dras till AfD och Pegida.

Resten av sitt tal ägnar Merkel åt att prisa den sammanhållning som trots allt utmärker det tyska samhället och det kommer att behövas för att klara de utmaningar som väntar.

Merkel listar fem sådana: Den digitala revolutionen, demografin, invandringen, världshandeln och klimatfrågan.

Tyskland har hamnat på efterkälken när det gäller digitaliseringen, miljontals människor kommer de närmaste åren att lämna arbetsmarknaden i ett starkt åldrande Tyskland, samma Tyskland är världens näst största invandringsland, något som Merkel välkomnar, meningsskiljaktigheterna är stora när det gäller ett frihandelsavtal med USA och nästa år hålls FN:s viktiga klimatkonferens i Paris, ”det måste äntligen lyckas att sluta bindande avtal”.

Angela Merkel höll 2005 sitt första nyårstal som nyvald förbundskansler. Årets tal blir det tionde i ordningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.