Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Merkel tvingas försvara partiets flyktingpolitik

Förbundskansler Angela Merkel står inför en svår prövning under partiets kongress. Foto:
Förbundskansler Angela Merkel står inför en svår prövning under partiets kongress. Foto: Foto: Markus Schreiber AP

Flyktingkrisen har präglat politiken i Tyskland under hela hösten och nu väntar en svår prövning för förbundskanslern Angela Merkel – kongressen i  det egna partiet. Inför kritiska partivänner måste hon försvara det faktum att hon inte vill ange någon övre gräns för flyktingmottagandet.

”Flyktingar” är årets ord i Tyskland slog Språksällskapet i Wiesbaden fast i veckan och den specifika fråga som debatten cirklat kring i  höst är om det finns en övre gräns för det tyska flyktingmottagandet.

När debatten blossade upp tidigt i höstas sade förbundskanslern Angela Merkel (CDU) ”nej” – det går inte att ange en övre gräns eftersom rätten till asyl står inskriven i den tyska grundlagen.

Det tills helt nyligen ständigt stigande antalet flyktingar har inte fått henne att ändra sig. Nu blir frågan föremål för en duell mellan Merkel och partioppositionen på den CDU-kongress som börjar i dag.

Inför Kristdemokraternas kongress har partiledningen lagt fram ett förslag kring den fortsatta politiken i flyktingfrågan där det vid det här laget enormt laddade ordet ”Obergrenze” inte förekommer.

Merkel och partiledningen pläderar i stället än en gång för sin europeiska lösning där målet är att minska antalet flyktingar som söker sig till Europa:

l  EU:s yttre gränser ska säkras och den europeiska gränsmyndigheten Frontex ska få större resurser.

l  I Italien och på de grekiska öarna ska flyktingarna tas om hand och registreras på så kallade hot-spots. Därifrån ska de som har ett skyddsbehov fördelas på de europeiska länderna.

l  Samarbetet med Turkiet ska leda till att förhållandena för de två miljoner syriska flyktingarna förbättras och att turkisk polis ingriper mot flyktingsmugglarna.

l  EU ska i framtiden avlasta Turkiet och ta emot flyktingkontingenter som under ordnade former kommer till Europa.

En hård debatt är ändå att vänta på kongressen, framför allt ungdomsförbundet och företrädarna för de små- och medelstora företagarna kommer att strida hårt för kravet på en övre gräns.

Merparten av Merkelkritikerna är kluvna. De vet att de behöver sin partiordförande i valet om två år och ett nederlag i den omröstning som väntar på måndag vore en ohjälplig prestigeförlust för Merkel. Bedömarna tror inte heller att det kommer att gå så långt.

Både Angela Merkel personligen och hennes parti har dock tappat mark i opinionsmätningarna under hösten.

För Merkel gäller att en knapp majoritet av tyskarna är kritiska till hennes flyktingpolitik. Det fria fallet i mätningarna har dock upphört.

Fakta: Flyktingar i Tyskland

I veckan som gick registrerades årets miljonte flykting i Tyskland. Det finns dock luft i statistiken, det händer att flyktingar registreras både två och tre gånger. Dessutom kommer fler än hundra tusen av de registrerade flyktingarna från länder på Balkan och de kan inte räkna med att få stanna i Tyskland.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.