Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Merkel uppmanar flyktingarna att stanna i Grekland

Flyktinglägret i Idomeni.
Flyktinglägret i Idomeni. Foto: Anders Hansson

Idomeni. Flyktingarna vid gränsen till Makedonien vill alla till Tyskland och hoppas på Angela Merkel. Den tyska förbundskanslern anser dock att de strandsatta är en angelägenhet för hela Europa och inte bara för Tyskland.

”Mama Merkel, Mama Merkel” skanderade några flyktingar vid en spontan demonstration i Idomenis flyktingläger för några dagar sedan.

Alla man träffar säger också att de vill till Tyskland.

– Ja, jag vill till tant Merkel, säger en syrisk man lite skämtsamt och tillägger att ”alla älskar Merkel”.

Läget i grekiska Idomeni vid gränsen till Makedonien kan också ses som en parallell till hur situationen var i Budapest i början av september. Också där byggdes trycket upp dag för dag när nya flyktingar anlände utan att någon kom vidare.

Någon sådan parallell ser dock inte den tyska förbundskanslern, det stod klart när på tisdagen fick besök av den nyvalde kroatiske regeringschefen Tihomir Oreskovic.

I september agerade Merkel och hennes österrikiske kollega Werner Faymann för att flyktingarna från Ungern skulle släppas in över gränserna till Österrike och sedan Tyskland.

På tisdagen uppmanade Merkel flyktingarna att stanna i Grekland tills vidare och att ansåg att det är läge att återupprätta Schengen-systemet. Grekland ska få stöd från EU för att ge flyktingarna tak över huvudet och sedan ska de fördelas bland EU:s medlemsländer.

Foto: Markus Schreiber/AP

Redan i höstas fattade EU ett majoritetsbeslut om att fördela 160.000 flyktingar mellan sig utifrån ländernas invånarantal och ekonomisk styrka. Beslutet har inte omsatts i praktiken, ändå gäller det fortfarande även om både Slovakien och Ungern har klagat till EU-domstolen i Luxemburg.

När Merkel mötte den kroatiske regeringschefen lovade hon att Tyskland var berett att ta sin andel, samtidigt som hon sade att flyktingar inte har rätt att välja i vilket land de vill ha asyl.

Bild i text: Angela Merkel talar i Berlin, Tyskland, den 1 mars 2016. Foto: Markus Schreiber/AP


Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.