Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Merkels CDU nära egen majoritet

Vi fick se Angela Merkel ta några försiktiga danssteg på scenen och klappa händerna i takt till musiken. Sedan tog hon till orda. ”I dag ska vi fira, i morgon måste vi arbeta igen”, sade kanslern efter sitt livs valseger.

Angela Merkel talade redan vid 19-tiden till sina anhängare i partihögkvarteret.

Hon kom tillbaka två timmar senare efter att ha deltagit i en tv-debatt med de andra partiledarna.

Delar av partiledningen radade upp sig på scenen medan punkbandet Die Toten Hosens segerhymn "Tage wie diese" dånade ur högtalarna.

Angela Merkel tog några försiktiga danssteg och klappade takten.

Den annars så strikte Volker Kauder, gruppledare i parlamentet, grep mikrofonen och sjöng med i refrängen medan Merkel kramade sin bångstyriga minister Ursula von der Leyen.

Alla väntade sedan på att Angela Merkel skulle säga något. Hon fattade sig kort.

– I dag ska vi fria. Imorgon måste vi arbeta igen, sade hon.

Så sant.

Hur övertygande valsegern än var så väntar svåra förhandlingar på Angela Merkel. Och även om slutresultatet visar att CDU och det bayerska systerpartiet CSU får egen majoritet så kan Merkel ändå vilja ha en partner för att få till stånd en stabil regering.

SPD (Socialdemokraterna) kommer att vara motvilliga, de har egentligen allt att förlora på att regera med CDU. Det visade regeringsåren 2005 till 2009 som slutade med ett valfiasko för SPD.

Frågan är också vad CDU kan erbjuda SPD – skattehöjningar eller en lagstadgad, heltäckande minimilön blir det svårt för Merkel att lansera med tanke på hur ihärdigt hon sagt nej till detta under valrörelsen.

En koalition med De gröna tycks ännu avlägsnare, men energiomställningen är en gemensam nämnare och dessutom en nyckelfråga för framtiden. För medlemmarna på basplanet är dock en sådan koalition svårsmält i bägge lägren.

Spännande dagar väntar i Berlin och Angela Merkel lär inte vila på lagrarna.

Tyska valsiffror

De tyska tv-bolagens prognoser för förbundsdagsvalet vid 22-tiden på söndagskvällen. Siffran för 2009 avser resultat, siffran för 2013 är snittsiffra utifrån uppgifter från tre skilda prognoser:

CDU/CSU 2009: 33,8 procent. 2013: 41,9. Plus 8,1 procentenheter.

SPD 2009: 23,0. 2013: 25,6. Plus 2,6.

Vänstern 2009: 11,9. 2013: 8,6. Minus 3,3.

De gröna 2009: 10,7. 2013: 8,2. Minus 2,5.

Alternativ f T 2009: ej med. 2013: 4,8. Plus 4,8.

FDP 2009: 14,6. 2013: 4,6. Minus 10,0.

Snittsiffran är framräknad av TT utifrån uppgifter från tv-bolagen ARD, ZDF och RTL.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.