Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-19 18:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/merkels-magiska-trollspo-har-tappat-sin-kraft/

Världen

Pia Gripenberg: Merkels magiska trollspö har tappat sin kraft

Angela Merkel, Tysklands förbundskansler. Foto: Kenzo Tribouillard/AFP

BRYSSEL. EU:s stats- och regeringschefer misslyckades, återigen, med att få fram en ny kommissionsordförande. Sprickan är djup mellan de politiska grupperna. Angela Merkel har helt enkelt inte längre lika stor makt över sina partikollegor i EU.

Nu väntar ett fortsatt möte på tisdag.

EU-valet 2019

Fiasko, igen. En lång natt där flera namn stöttes och blöttes ledde inte någonstans. Mest påtagliga resultatet är att Tysklands Angela Merkel har tappat greppet om sina partikamrater i EU:s medlemsstater.

Merkel gjorde nämligen i helgen, vid G20-mötet i Osaka, upp med ledarna för Frankrike, Spanien och Nederländerna. De föreslog socialdemokratiska nederländaren Frans Timmermans till kommissionsordförande.

Han ingick i en paketlösning där liberalerna skulle få en topptjänst och EPP-partierna (konservativa och kristdemokrater) skulle få två positioner, bland annat talman för Europaparlamentet.

Ungern och Polen vill absolut inte ha Timmermans.

Men även Angela Merkels partikamrater i EPP-gruppen har slagit bakut. Irland, Kroatien, Lettland, Rumänien, Bulgarien och Cypern styrs av EPP-medlemmar. De var när toppmötet inleddes enhälliga i sitt motstånd mot Merkels uppgörelse och ansåg att hon för lättvindigt gett bort posten som kommissionsordförande. Eftersom EPP blev största partigrupp i EU-valet i maj anser de att toppjobbet är vikt för dem.

Vart efter timmarna flöt på mjuknade motståndet hos de allt tröttare EPP-ledarna. På måndagsförmiddagen, nästan 18 timmar efter toppmötet börjat, såg det ut som att Timmermans trots allt skulle kunna bli ordförande. Då hette det att EPP och liberalerna behövde dela upp de övriga posterna med varandra.

Men motståndet har fortsatt varit stort från Polen, Ungern, Tjeckien och Slovakien. Även Italien och Österrike har haft invändningar. Sex länder som motståndare är farligt nära gränsen om de sju länder som behövs för att blockera en kandidat. Dessutom är det ingen bra bas att starta sin ordförandeperiod från.

I det läget valde Europeiska rådets ordförande Donald Tusk att avbryta mötet. På tisdag klockan 11 ska ledarna träffas på nytt. Detta görs för att försöka utse en kommissionsordförande, och indirekt en tänkt talman, innan Europaparlamentet formellt ska välja sin talman på onsdag.

EPP har till stor del sig självt att skylla för det fastlåsta läget. Medlemspartierna valde som sin så kallade spetskandidat till att bli kommissionsordförande tysken Manfred Weber. Weber, från kristdemokratiska CSU, är en synnerligen tunn politiker som saknar regeringserfarenhet på nationell nivå.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk i samtal med Estlands premiärminister Jüri Ratas. Foto: Olivier Hoslet/AFP

Hade EPP valt en vassare kandidat, säg Brexitförhandlaren Michel Barnier, hade man redan haft jobbet.

De EPP-ledare som nu protesterat mot Timmermans borde redan då ha slagit larm och krävt ett starkare namn än Webers. Vissa länder, bland annat de nordiska, förde fram Finlands Alexander Stubb. Han förlorade dock klart mot Weber i medlemsomröstningen.

Som så ofta i EU-sammanhang spelar politiken på hemmaplan sin roll. När Manfred Weber i höstas lanserades att bli EPP:s kandidat var det bland annat för att stärka en bräcklig regeringskoalition i Tyskland. Delstaten Bayern skulle gå till val och Angela Merkel gjorde allt för att ge regeringspartiet CSU sitt stöd, inklusive att lyfta fram Weber.

Resultatet ser vi nu. En lång natt utan resultat. Efter tisdagens möte får vi se om Angela Merkel kan tvinga alla sina EPP-kolleger att stödja Timmermans.

Tiden när hon med sitt magiska trollspö kunde få övriga EU-ledare att följa henne i spåren verkar i alla fall på väg att vara över.

Läs mer: Högerpopulisterna fortsatt splittrade i EU-parlamentet 

Läs mer: Stort motstånd mot fransk-tyska uppgörelsen om Timmermans som ordförande för EU-kommissionen 

Läs mer: Pia Gripenberg: Mitt tips är att Margrethe Vestager blir kompromisskandidaten som toppmötet enas kring