Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-27 09:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/mette-frederiksen-kan-borja-oppna-danmark-efter-pask/

VÄRLDEN

Mette Frederiksen: Kan börja öppna Danmark efter påsk

Danmarks statsminister Mette Frederiksen.
Foto: Martin Sylvest/TT

Danmarks statsminister tillkännagav på måndagskvällen att det danska samhället kan börja öppnas upp efter påsk. Första steget i den långsamma återgången till det normala är att delvis öppna landets skolor.

– Vi ska hitta den hårfina balansen och det är det vi försöker göra nu, sade Mette Frederiksen.

Den danska regeringen kommer att öppna förskolor, fritids och skolor från klass från 0 till 5 från och med onsdag den 15 april, meddelade Mette Frederiksen på en presskonferens på måndagskvällen.

Hon menar att skolöppningen är det första av många steg, innan landet är tillbaka i normal verksamhet. Stora delar av landet har stängts ned under den senaste tiden, på grund av spridningen av det nya coronaviruset.

– Om vi ska ha en chans att öppna Danmark kontrollerat måste vi hitta den hårfina balansen och det är det vi försöker göra nu. Vi vet inte än när vi kommer ha fast mark under fötterna. Återöppnar vi Danmark för snabbt riskerar vi att smittan sprider sig så snabbt att vi måste stänga igen. Öppnar vi för sent kan det också få allvarliga konsekvenser, säger hon på presskonferensen.

Planen för hur öppningen ska gå till baseras på expertmyndigheternas utlåtande, enligt statsministern.

Mette Frederiksen säger att allt nu hänger på hur väl den danska befolkningen håller sig till de råd och restriktioner som utfärdats av myndigheterna.

– Om vi alla fortsätter att ta ansvar, var och en av oss. Och om alla fortsätter hålla avstånd och tvätta händerna, så kommer vi steg för steg kunna återöppna Danmark, säger hon på presskonferensen.

Samtidigt förlänger regeringen sitt förbud mot offentliga folksamlingar på över tio personer och stängningen av Danmarks gräns till den 10 maj. Även reserestriktionerna och hemskolning för de äldsta eleverna kommer att ligga kvar till den 10 maj.

Offentliga platser såsom biografer, frisörer och köpcentrum ska fortsätta hållas stängda.

Förbudet mot större folksamlingar kommer att ligga kvar till augusti. Det betyder att inga festivaler kommer få arrangeras i Danmark under sommaren, säger statsministern.

– När det gäller försiktighetsåtgärder har vi hela tiden sagt att vi hellre går för långt än för kort. Nu när vi ska börja öppna upp samhället är det tvärt om: nu går vi hellre ett steg för kort än för långt, säger statsministern.

På måndagen är 503 personer inlagda på sjukhus i Danmark, på grund av covid-19. Av dessa behöver 139 personer respirator. Totalt har 187 personer dött efter att ha insjuknat.

Ämnen i artikeln

Danmark
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt