Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-06 04:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/metwo-det-slar-tva-hjartan-i-brostet-samtidigt/

Världen

#MeTwo: ”Det slår två hjärtan i bröstet samtidigt”

Bild 1 av 5 ”Jag är överraskad över att så många bär på så smärtsamma historier”, säger Ali Can som startade hashtagen #Metwo,g.
Foto: Benjamin Gajdosch
Bild 2 av 5 Humayin Uzunbayir, 32, Berlin, driver en bilverkstad: – Det är mycket bra att alla de här berättelserna kommer fram i ljuset. Jag har blivit påhoppad flera gånger de senaste åren, ofta för struntsaker såsom bråk om en parkeringsplats. Häromdagen skrek någon ”åk hem dit du kommer ifrån!” efter mig. – Jag upplever att tonläget har blivit mycket råare de senaste två åren, både på internet och i medierna. Det är bara att gå in och läsa kommentarsfälten till några av tidningarna för att hitta hatkommentarer som hetsar mot utlänningar.
Foto: Lina Lund
Bild 3 av 5 Ogulcan Hanciouglu, 20 år, jobbar på en biograf, Berlin: – Debatten är mycket hätsk. Men alla argument måste få vädras för att vi ska hitta lösningar. – Det är ett stort problem. Det märks framför allt genom att den politik som Alternativ för Tyskland (ett högerpopulistiskt och främlingsfientligt parti i förbundsdagen, reds anm) driver, och hur den tas över av andra partier.
Foto: Lina Lund
Bild 4 av 5 Rebecca Schrader, 28, personal­administratör, Zwickau: – Det är bra att man talar om de problem som finns. – Här i Berlin är det inte något problem. Staden är så blandad med människor från hela världen. Men där jag kommer ifrån, Sachsen i östra Tyskland, finns det få med annan bakgrund och där är problemen större.
Foto: Lina Lund
Bild 5 av 5 Wolf Sailor, 32 administratör, Fulda: – Jag har inte hört talas om debatten och undviker allt vad sociala medier heter. Jag tittar heller inte på fotboll. – Det är bra att vi pratar om rasism, men jag tycker att debatten efter Mesut Özils avhopp är överdriven. Jag förstår inte hur det kunde bli en så stor sak.
Foto: Lina Lund

Berlin. Fotbollsspelaren Mesut Özils avhopp från det tyska herrlandslaget har utlöst en intensiv debatt om vardagsrasism i Tyskland. Tusentals tyskar med rötter i andra länder berättar under hashtagen #MeTwo om sina erfarenheter av diskriminering.

– Det är dags att politikerna lyssnar, säger initiativtagaren Ali Can i en intervju med DN. 

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in