Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Mexikansk bårhuschef avgår efter att hundratals lik förvarats i lastbil

På måndagen kördes lastbilen med över hundra lik från åklagaren till det rättsmedicinska institutet i delstaten Jalisco.
På måndagen kördes lastbilen med över hundra lik från åklagaren till det rättsmedicinska institutet i delstaten Jalisco. Foto: Ulises Ruiz/AP

Bårhuschefen i staden Guadalajara har tvingats avgå efter att en lastbil med hundratals oidentifierade kroppar väckt anklagelser om misskötsel. Tjänstemannen hävdar att han gjorts till syndabock.

När platserna på bårhusen tagit slut i Guadalajara i Mexiko förvarades oidentifierade kroppar i en lastbilstrailer med kylaggregat istället. Enligt nyhetsbyrån Reuters handlar det om offer för landets skenande droghandelskrig.

Det har varit svårt att hitta en lämplig parkeringsplats för lastbilen. Den har vid ett flertal tillfällen tvingats flytta efter att grannar börjat klaga på den stank och de flugor som fordonet dragit till sig.

Så sent som på tisdagen stod lastbilen parkerad vid en byggnad tillhörande åklagarmyndigheten, men även där ska grannarna ha börjat protestera. Vad som händer med lastbilen härnäst är fortfarande oklart.

Saken har väckt stor uppmärksamhet och protester i området. Anklagelser har riktats mot myndigheterna för att de inte hanterar dessa kroppar på rätt sätt. Efter skandalen har chefen för stadens rättsmedicinska institut, Luis Octavio Cotero, tvingats avgå. Det rapporterar Reuters på onsdagen.

Cotero hävdar att han inte haft något ansvar för sättet kropparna har placerats. I stället ska det hela enligt honom handla om att staten gett honom rollen som syndabock eftersom han tidigare i år ifrågasatte en utredning av tre försvunna studenter.

Cotero kritiserar ändå myndigheternas hanterande av liken. Han säger att det är ”dåligt politiskt uppträdande” och att man känt till bristen på förvaringsplats i två års tid.

Dessutom ger Cotero via Reuters uppgifter om att ännu ett hundratal kroppar förvaras i en ytterligare lastbilstrailer som stått utanför det rättsmedicinska institutet, men som tvingats flytta i brist på parkeringsplats.

Mexikos människorättsorganisation har beskrivit myndigheternas hantering av kropparna som ”inhumana”.

Det byggs just nu ett bårhus med cirka 700 platser.

De grova våldsbrotten har exploderat i Mexiko de senaste åren. De västra regionerna där Guadalajara ligger, är tillhåll för en av Mexikos främsta knarkkartell, Jalisco New Generation Cartel. Förra året slog antalet döda i gängkrig i rekord och hittills i år har 16.339 människor fallit offer för det brutala våldet. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.