Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

MH 17-offers anhöriga stämmer Ukraina

Foto: Margriet Faber/AP

De anhöriga till dödsoffren i sommarens flygkrasch i Ukraina ska stämma landet och dess president Petro Porosjenko. Saken gäller 298 fall av dråp.

– Alla stater är ansvariga för säkerheten i sina respektive luftrum. Är en stat förhindrad att hantera det tillfälligt måste man stänga luftrummet. Eftersom det inte gjordes är Ukraina skyldigt till skadan, säger luftfartsrättsprofessorn Elmar Giemulla till Bild am Sonntag.

Giemulla företräder tre tyska familjer som tillsammans förlorade fyra anhöriga i kraschen den 17 juli. Någon grupp – prorysk eller ukrainsk – misstänks ha skjutit ner flight MH 17 från Amsterdam och samtliga 298 människor ombord dog. Vem som sköt är föremål för en separat brottsutredning som leds av åklagare i Haag.

Stämningsansökan ska överlämnas till Europadomstolen om två veckor. Advokat Giemulla riktar sitt åtal mot Ukraina såväl som dess president Petro Porosjenko och rubricerar det som dråp på grund av oaktsamhet.

Malaysia Airlines har tills vidare erbjudit en ersättning på motsvarande 35.000 kronor per dödsoffer, men summan kan utökas senare, Giemulla yrkar på skadestånd om över 9 miljoner kronor per dödsoffer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.