Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-23 15:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/mia-holmgren-darfor-finns-det-inget-hopp-om-att-losa-konflikten/

Världen

Mia Holmgren: Därför finns det inget hopp om att lösa konflikten

Foto: Sajjad Hussain/AFP

Kashmir brukar beskrivas som en världens vackraste platser, men också en av de farligaste. Konflikten mellan kärnvapenmakterna Indien och Pakistan om det delade området har pågått i 70 år och riskerar nu att trappas upp. DN:s Mia Holmgren reder ut bakgrunden till konfliken.

Varför är Kashmir en så infekterad fråga för Indien och Pakistan?

– Kashmirkonflikten inleddes omedelbart när den brittiska kolonin Indien 1947 delades i de två självständiga staterna Indien och Pakistan. I Indien var en majoritet av befolkningen hinduer och i Pakistan var de flesta muslimer. Kashmir var speciellt. Området hade en muslimsk befolkningsmajoritet men styrdes av den hinduiska maharadjan Hari Singh. När maharadjan, som tvekade in i det längsta, valde att göra Kashmir till en del av Indien utmynnade det i det första kriget mellan Indien och Pakistan.

Varför delades Kashmir?

– Det första Kashmirkriget avslutades 1949 med en FN-stödd vapenvila där Kashmir delades mellan Indien (som fick den största delen), Pakistan och Kina (som kontrollerar ett otillgängligt bergsmassiv). Avsikten var att låta en folkomröstning avgöra om Kashmir skulle ingå i Indien eller Pakistan, men den genomfördes aldrig. Indien annekterade sin del och sedan dess har stilleståndslinjen fungerat som gräns. Den indiska delen av Kashmir har fram till nu haft ett långtgående självstyre.  Kashmir har kunnat stifta egna lagar och det har varit förbjudet för utomstående att köpa land i regionen. 

Hur har konflikten utvecklats?

– Indien och Pakistan har utkämpat tre fullskaliga krig, det senaste 1971. Vid flera tillfällen har ett fjärde krig varit nära. I våras var situationen mycket spänd, då indisk militär genomförde flygräder över Pakistan efter ett terrorattentat i den indiska delen av Kashmir. 

1989 ändrade Kashmirkonflikten karaktär. Då började militanta islamistiska gerillagrupper baserade i Pakistan att utföra attentat i den indiska delen av Kashmir. Sedan dess har mellan 50.000 och 100.000 människor fått sätta livet till. Situationen var som värst i början på 2000-talet då mer än tusen personer dödades varje månad.

Finns det hopp om lösning?

– Hittills har alla försök till fredsförhandlingar misslyckats. Efter 72 år är det omöjligt för någon av ärkefienderna Indien och Pakistan att ge upp kravet på hela området, när tiotusentals offrat sina liv i konflikten. Det är för mycket som står på spel. Politikerna i båda länder utnyttjar konflikten och för militären är Kashmir en garant för fortsatt höga anslag. Relationerna mellan Indien och Pakistan har försämrats under den hindunationalistiska premiärministern Narendra Modis fem år vid makten. 

Läs mer: Konflikt om Kashmir i 70 år – därför kan ingen sida ge upp