Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 23:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/mia-holmgren-imran-khan-vann-propagandakriget-efter-fredsgest/

Världen

Mia Holmgren: Imran Khan vann propagandakriget efter fredsgest

Indiens premiärminister Nerendra Modi och Pakistans Imran Khan. Foto: Toshifumi Kitamura och Assif Hassan/AFP

Den farliga upptrappningen mellan Indien och Pakistan ser ut att vara över för den här gången. Pakistans premiärminister Imran Khan vann propagandakriget mellan kärnvapenmakternas ledare när han när han snabbt frigav den tillfångatagne indiske stridspiloten som en ”fredsgest”.

Rätta artikel

Den senaste veckan har patriotismen svallat i både Indien och Pakistan. Indiens premiärminister Narendra Modi hyllas för att slagit till hårt med flygbombning på pakistansk mark efter terrorattacken för tre veckor sedan som dödade 46 indiska soldater. Så kraftfullt är det länge sedan en indisk premiärminister agerade, enligt hemmaopinionen.

Hindunationalisten Modi har försäkrat ”att nationen är i goda händer” och att alla indier ska känna sig stolta. Modi har sannolikt stärkt sina positioner inför parlamentsvalet i april.

Samtidigt kritiseras premiärministern av oppositionen, som för en gångs skull är enig, för att hålla valmöten och lansera en app när Indien befinner sig i den värsta säkerhetskrisen på mer än ett årtionde.

Det finns också en del frågetecken om hur framgångsrik den indiska militära insatsen var. Indien säger sig ha bombat ett träningsläger för jihadister och dödat hundratals terrorister. Det finns dock inga bevis för att de indiska bomberna träffade målet, tvärt om kan flera internationella bedömare som jämfört satellitbilder inte se någon förödelse. 

En bonde på den pakistanska sidan om stilleståndslinjen i Kashmir säger till The Guardian att bomberna lämnade efter sig fyra stora hål i marken och att två dörrar på hans hus blåstes ut av tryckvågen.

Pakistans version av händelsen är att det egna flygvapnet jagade iväg de indiska planen, som släppte sina bomber över ett fält i all hast innan de flög tillbaka över gränsen.

När Pakistan dagen därpå sköt ned ett indiskt stridsplan tog det alla på sängen, inklusive den indiska militären. Det är inte smickrande för Indien att Pakistan lyckas skjuta ned ett stridsflygplan i fullt dagsljus. Det har också väckts frågor kvaliteten på Indiens underrättelseinformation när jihadister kunde slå till mot en indisk militärkonvoj.

När Pakistans premiärminister Imran Khan varnade för ett kärnvapenkrig efter den indiska flygattacken var det säkert mest för att visa styrka inför hemmapubliken. 

Sedan dess har Imran Kahn vädjat om ett mer dämpat tonläge. När han beslutade att frige den tillfångatagna indiska stridspiloten som en fredsgest tog han många poäng i ordkriget mellan Indien och Pakistan. Imran Khan, som är premiärminister i Pakistan sedan drygt ett halvår, anses ha varit en av de bästa cricketspelarna genom tiderna. Under den senaste veckan har internationella medier använt termer från cricketplanen för att beskriva Khans agerande i slika situationer.

När premiärministern anhängare startade en kampanj i sociala medier för att ge honom Nobels fredspris svarade Imran Khan att det bara är den som lyckas lösa konflikten om Kashmir som bör belönas.

https://twitter.com/ImranKhanPTI/status/1102438232241987589

De senaste veckornas dramatik har väckt nya krav – både från Indien och från omvärlden – på Pakistan om att på allvar bekämpa de militanta islamistiska grupper som kan röra sig relativt ostört i landet. På tisdagen kom uppgifter om att Pakistan har gripit 44 misstänkta efter självmordsattacken mot den indiska militärkonvojen.

Om den militära upptrappningen leder till nya fredssamtal mellan Indien och Pakistan är för tidigt att säga. Förbindelserna mellan länderna har försämrats under ”höken” Modis fem år vid makten.

Både Indien och Pakistan gör anspråk på det delade Kashmir. Konflikten har pågått sedan 1947 när Indien delades i samband med självständigheten från kolonialmakten Storbritannien. Länderna har utkämpat tre fullskaliga krig om området och tiotusentals människor har förlorat livet. Därför är det svårt att se hur något av länderna kan backa från kravet på hela Kashmir.

Läs mer: Konflikt om Kashmir i 70 år – därför kan ingen sida ge upp