Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-15 22:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/mia-holmgren-modis-seger-kan-utarma-demokratin/

Världen

Mia Holmgren: Modis seger kan utarma demokratin

Foto: Punit Paranje/AFP

Indiens premiärminister Narendra Modi vinner en jordskredsseger i parlamentsvalet i Indien och får egen majoritet. Därmed fortsätter Indien att styras med en hindunationalistisk agenda. DN:s Mia Holmgren svarar på tre frågor om valresultatet

Vilken sorts ledare är Narendra Modi?

– Han kan jämföras med USA:s president Donald Trump och Turkiets ledare Recep Tayyip Erdoğan. Modi är en machoman med en nationalistisk agenda. Allt ljus faller på honom, partiet BJP har helt hamnat i skuggan. 

– Narendra Modi är näringslivets man, som vill modernisera Indien. Hans politik sätter den hinduiska majoriteten i första hand och under hans tid vid makten har den muslimska minoriteten – 190 miljoner människor – blivit mer utsatt. Modi anklagas för att försöka förvandla det sekulära Indien till ett etniskt Hindustan. Med en sådan utveckling riskerar spänningen mellan olika grupper fortsätta att öka.

Varför vinner Modi med en så stor marginal?

– Under vintern genomfördes stora demonstrationer mot resultatet av Modis ekonomiska politik och oppositionen vann oväntat tre delstatsval. När sedan pakistanska terrorister dödade mer än 40 indiska soldater i Kashmir spelade utvecklingen Modi i händerna. När Indien svarade med ett flyganfall mot ärkefienden Pakistan, det första på 48 år, utbröt patriotisk yra i landet. För Modi blev det en flygande start på valrörelsen.

– När Modi satsade allt på nationell säkerhet och militär upptrappning i valrörelsen slapp han konfronteras med att vallöften från 2014 inte infriats. De tiotals miljoner nya jobb som Modi lovade har uteblivit. Inte heller satsningen på den indiska tillverkningsindustrin har gett resultat. Premiärministerns största framgångar är en kraftfull satsning på infrastrukturen och att han skickligt har marknadsfört Indien i resten av världen 

– Modis valtriumf kan också förklaras med att oppositionen inte förmådde att ena sig och ta den chans som uppstod i vintras.

Vad väntar nu?

– Indien plågas av en jobbkris där både välutbildade med universitetsexamen och fattiga migranter från landsbygden har svårt att hitta arbeten. Regeringen måste prioritera att skapa jobb på en arbetsmarknad som fylls på med en miljon personer i månaden.  

– Under Modi har yttrandefriheten inskränkts. Få vågar kritisera premiärministern av rädsla för repressalier och samhällsdebatten har tystnat inom många områden. När hindunationalisten får fortsatt förtroende kan demokratin utarmas i världens näst folkrikaste land.

– På den internationella arenan tror Indienkännaren Sten Widmalm, professor i statsvetenskap, att banden mellan Indien och Kina kommer att stärkas. Den senaste tiden har politiska hinder för att Indien ska bli delaktigt i Kinas enorma satsning på infrastruktur och handelsvägare i regionen undanröjts. En sådan utveckling kan stärka Indien men också göra landet mera osjälvständigt.

Läs mer: Ko-aktivister tar lagen i egna händer - 44 människor har dödats