En av Donald Trumps närmaste förtrogna har dömts för brott, och en annan har medgett brott och att han agerat brottsligt på Trumps instruktion. DN:s utrikeskommentator Michael Winiarski svarar på frågor om vad det kan betyda för presidentens framtid.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 01:08
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/michael-winiarski-annu-inga-tecken-pa-att-trumps-trogna-overger-honom/
Hur mycket skadas president Trump politiskt av att Michael Cohen och Paul Manafort medgett respektive dömts för brott?
– Om normala regler gällde skulle Trumps ställning skadas katastrofalt. Två av hans tidigare allra närmaste förtrogna har trots allt visat sig vara kriminella, och ytterligare ett antal medarbetare - bland andra förre nationelle säkerhetsrådgivaren Michael Flynn – samarbetar med den särskilde utredaren Robert Mueller. De väntas snart lämna fler besvärande uppgifter om Trump. För varje annan president skulle allt detta – som många anser redan vara värre än vad dåvarande presidenten Richard Nixon gjorde sig skyldig till i samband med Watergateskandalen – vara förödande, men med Trump gäller inga normala regler. Det beror till stor del på att hans trogna anhängare stödjer honom vad han än gör, och det syns ännu inga tecken på att de är på väg att överge honom. Det samma gäller Republikanerna som backar upp Trump i vått och torrt.
Hur länge kommer Trumps stödtrupper i USA-kongressen förbli trogna?
– Hittills har Republikanerna inte ansett sig förlora alltför mycket på att Trump är president. Så länge presidenten levererar godbitar som en pålitlig konservativ domare till Högsta domstolen, uppluckring av miljöskyddet och stora skattesänkningar för de rika kan de tolerera att han beter sig på ett bisarrt och oförutsägbart sätt. Men det är mellanårsval om drygt tio veckor, och en nära koppling till Trump kan utsätta deras egna platser i kongressen för fara. Och då kan de börja vackla i sin lojalitet med presidenten.
– Det här är förmodligen bara början på vad som kommer fram i Robert Muellers utredning om Rysslands påverkan och samarbete med Trumpkampanjen. Enligt Cohens advokat är han redo att tala med Mueller om ”konspirationer att samarbeta” med Ryssland under valkampanjen 2016. Enligt advokaten är Cohen ”mer än glad över att kunna berätta” för Mueller om att Trump hade kännedom om det beryktade mötet i Trump Tower i New York sommaren 2016, då ryska företrädare kom och erbjöd ”smuts” om hans motkandidat Hillary Clinton. På det mötet deltog bland andra fyra ryssar, Manafort, Trumps son Donald Trump Jr. och svärsonen Jared Kushner.
Presidenten har enligt författningen rätt att benåda personer som befunnits skyldiga till brott. Kommer Trump att använda sig av den rätten i fråga om Manafort och Cohen?
– Det kan han göra i de fall det handlar om federala brott. Men även om det inte är olagligt, så skulle en benådning av nära medarbetare och vänner innebära en stor politisk risk, eftersom det oetiska i det framstår som så uppenbart. Dessutom blir det extra skandalöst då Cohen hävdar att det var Trump som beordrade honom att göra den illegala utbetalningen av motsvarande en dryg miljon svenska kronor till porraktrisen Stormy Daniels (Stephanie Clifford). Detta för att tysta henne så att hon inte berättade om sin sexuella relation med Trump strax före valet i november 2016. Dessutom har Cohen erkänt sig skyldig till brott på åtta punkter. Det kanske mest pikanta är att Trump tidigare har sagt att han har rätt att benåda sig själv, vilket är ett minst sagt omstritt påstående.
Har risken för Trump att bli föremål för åtal eller riksrätt (”impeachment”) ökat?
– Vanligt åtal anses inte vara möjligt mot en sittande president. Riksrätt, som i så fall genomförs av kongressen, kan dock fälla en president, men det ska i så fall gälla något oegentligt som skett i samband med ämbetsutövningen. Det mesta som Muellers utredning hanterar rör valkampanjen 2016, det vill säga innan Trump tillträdde som president. Men förutom ”collusion” (samarbete) med Ryssland i valkampanjen utreder Muellers team också ”obstruction of justice” (förhindrande av rättvisa) som kan ha skett när Trump flyttat in i Vita huset. Ett av spåren gäller avskedandet av FBI-chefen James Comey, som fick sparken sedan han vägrat att avge en lojalitetsförklaring till presidenten. Men även högljudda krav om riksrätt kommer att få svårt att bli förverkligade; först måste kongressens representanthus rösta igenom ”impeachment” (med enkel majoritet) och därefter senaten (där det krävs två tredjedelars majoritet). Problemet är att det är Republikanerna och inte Demokraterna som har majoritet i bägge församlingarna. Det kan dock komma att ändras efter mellanårsvalet i november.
Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon sade till tidningen The Guardian att Cohens och Manaforts fall kommer att ha stor betydelse för mellanårsvalen:
”Det som hände gör att november hamnar i totalt fokus. Det kommer att bli ett rakt val om riksrätt för presidenten. Demokraterna har länge väntat på denna strid, och nu har de fått den”.
Det är dock osäkert om Demokraterna anser det politiskt klokt att driva riksrätt inför valet, bland annat eftersom en sådan kampanj kan öka energin hos Republikanerna.
Finns det en möjlighet att Trump försöker sänka hela utredningen genom att helt enkelt sparka den särskilde åklagaren Robert Mueller?
– I princip kan han göra det, vilket i så fall bör ske via justitiedepartementet. Där sitter dock Jeff Sessions som chef, och han har låtit sig avskiljas från allt som har med Rysslandsutredningen att göra. Trump har under lång tid hävdat att Muellers utredning är en ”häxjakt”, men det är inte något som den amerikanska allmänheten har köpt – där 60 procent anser att utredningen är viktig. Det vore därför politiskt riskabelt för Trump att stänga ner Rysslandsutredningen.