Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-09 11:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/michael-winiarski-baddat-for-valdrama-nar-konkurrenterna-gor-upp-om-makten/

Världen

Michael Winiarski: Bäddat för valdrama när konkurrenterna gör upp om makten

01:16. Polen går till en andra och avgörande valomgång då ingen av kandidaterna fick tillräcklig majoritet i söndagens presdientval.

Efter söndagens val är det bäddat för en rafflande kamp när den andra omgången i Polens presidentval äger rum om två veckor.

Frågan är om den sittande presidenten Andrzej Duda och hans nationalkonservativa parti Lag och rättvisa kommer att fortsätta kontrollera den polska staten under de närmaste åren.

I den första valomgången fick den sittande presidenten Andrzej Duda, nominerad av PIS, 43,7 procent. Hans huvudkonkurrent, Rafal Trzaskowski, borgmästare i Warszawa och nominerad av den högerliberala Medborgarplattformen, PO, kom tvåa med 30,3 procent.

Eftersom ingen av dessa två kom över 50 procent ställs de mot varandra i en avgörande valomgång om drygt två veckor.

Det innebär att Duda framstår som en klar favorit. Han behöver 7 procent till för att få majoritet, medan Trzaskowski måste öka med 20 procent.

Men inget är avgjort förrän på valnatten.

Valresultatet stämmer i stort sett med opinionsmätningarna. Det mest överraskande var att valdeltagandet var omkring 64 procent av de röstberättigade, ovanligt högt för att vara i Polen, där det är sällsynt att fler än hälften röstar. Det tyder på att många polacker betraktar årets presidentval som mer än vanligtvis avgörande för landets framtid.

Om Duda väljs om för en ny femårsperiod lär Polens konflikt med EU om PIS-regeringens kontroll av domstolar och medier fördjupas ytterligare. Den linje som Duda för landet in på – nationalism, auktoritarism, främlingsfientlighet, homofobi – kommer att fortsätta.

Skulle Trzaskowski vinna har han lovat att med sitt veto stoppa odemokratiska reformer liknande de som Kaczynski tidigare har drivit igenom från sin informella roll som Polens ”starke man”. Det kan innebära att Polen inte fortsätter i Ungerns fotspår utan tar avstånd från den högerpopulism som översvämmat stora delar av det forna kommunistiska blocket och åter inlemmas i den västliga demokratiska EU-familjen.

Få experter vågar förutspå hur det kommer att gå den 12 juli. På papperet ser det ut som om Duda bör ha lättare att skrapa ihop de få återstående procent av väljarkåren som krävs för att säkra en majoritet. Medan Trzaskowski ligger en bra bit efter.

Det som till slut avgör blir sannolikt två faktorer: 

• Mobiliseringen av egna väljare. På den punkten har fortfarande Duda ett överläge i kraft av sin totala kontroll över de statskontrollerade medierna.

• Hur Duda respektive Trzaskowski lyckas dra till sig den fjärdedel av väljarna som röstade på andra kandidater i den första omgången.

Sittande presidenten Andrzej Duda gör segertecken på valkvällen.
Sittande presidenten Andrzej Duda gör segertecken på valkvällen. Foto: Petr David Josek/AP

På den senare punkten anser många bedömare att Duda ligger nära sitt ”tak”, som är någonstans kring 45 procent. Om Duda ska nå utöver PIS kärnväljare måste han försöka dämpa sina mest extrema uttalanden, bland annat attackerna mot homosexuella.

Trzaskowski har större potential att öka sin röstandel, men hur långt det räcker är en öppen fråga. Särskilt gäller det vad de 14 procent av väljarna som stödde Szymon Holownia, den oberoende kandidaten, kommer att göra den 12 juli. Holownia själv ligger hittills lågt, men har tidigare sagt att han aldrig kommer att rösta för Duda.

Skulle Trzaskowski få alla Holownias röster går han om Duda (om inte presidenten får en väsentlig del av de 6,75 procent som gick till ultrahögerpartiets Krzysztof Bosak). 

I sitt tal på valvakan klargjorde Duda hans kampanj inför andra omgången kommer att handla om de ekonomiska förmåner – generösa barnbidrag och sänkt pensionsålder – som PIS-regeringen har genomfört:

– Vi har en klar situation i dag; antingen kommer Polen att fortsätta utvecklas eller förfalla. Jag är garantin för att ni får behålla det ni har fått hittills.

Trzaskowski betonade i sitt tal att han inte tänker riva upp dessa reformer, men att han tänker försöka bygga ett mer liberalt samhälle:

– Detta är inte bara ett val mellan Duda och Trzaskowski. Det blir ett val mellan ett öppet Polen och ett Polen som letar efter fiender och en president som försöker splittra oss.

Ämnen i artikeln

Polen
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt