Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-27 04:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/michael-winiarski-det-tidigare-demokratiska-foredomet-polen-pa-vag-att-bli-ett-auktoritart-skrackexempel/

VÄRLDEN

Michael Winiarski: Det tidigare demokratiska föredömet Polen på väg att bli ett auktoritärt skräckexempel

PIS-ledaren Jaroslaw Kaczynski i polska parlamentet den 6 maj.
Foto: Wojtek Radwanski/AFP

Turbulensen kring det inställda presidentvalet tycks ha försatt Polen i ett permanent politiskt kaos.

Det tidigare demokratiska föredömet är på väg att bli ett skräckexempel på hur en maktfullkomlig grupp politiker kan backa ett land tillbaka till en auktoritär och nationalistisk epok.

Michael Winiarski berättar om hur PIS-ledaren Jaroslaw Kaczynski försöker driva igenom vad oppositionen kallar för ”en smygande statskupp” för att säkra sin makt, medan samhället i övrigt fokuserar på coronakrisen.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 27 november!

Alla artiklar gratis fram till 27 november, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.